Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι παραγωγοί

Τοπικά

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση με τις καταστροφές που προκαλούν οι αγριόχοιροι στις καλλιέργειες των Ιωαννίνων, όπως εξήγησε μιλώντας στο ITV ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας Ηρακλής Μπαλαντάνης.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έστω και την ύστατη στιγμή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην περιφέρεια μεταξύ εκπροσώπων των παραγωγών με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, παρουσία και εκπροσώπων της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.

Το φαινόμενο βέβαια των καταστροφών είναι γνωστό εδώ και χρόνια, παρότι επίσης η Πολιτεία έχει γίνει αποδέκτης των αναφορών και καταγγελιών, και παρότι έχει δεσμευτεί πολλές φορές και οι προηγούμενες αλλά και η σημερινή κυβέρνηση, δεν έχουν κάνει το παραμικρό για την αντιμετώπιση στην πράξη του τεράστιου προβλήματος. Ακόμη και η απόφαση για τη συγκρότηση των ομάδων δίωξης αγριόχοιρων που ελήφθη πριν από ένα χρόνο, δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, αφού αφενός οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ήταν και παραμένουν δαιδαλώδεις, ενώ στη συνέχεια, η στάση της Πολιτείας απέναντι στην κυνηγετική δραστηριότητα με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, οδήγησε τις σχέσεις των δύο πλευρών στα άκρα. 

Έτσι, ακόμη και εκεί όπου η κατάσταση είχε γίνει απελπιστική τους προηγούμενους μήνες και έγιναν εκκλήσεις για τη σύσταση των ομάδων δίωξης, ο κυνηγετικός κόσμος δεν ανταποκρίθηκε και για τον επιπλέον λόγο, ότι η Πολιτεία δεν φρόντισε να θεσπίσει και κάποια υποστηρικτικά μέτρα που θα βοηθούσαν τους κυνηγούς και τις ομάδες δίωξης, που θα έπρεπε εκτός από χρόνο να διαθέσουν ίδια μέσα και προσωπικά έξοδα, για να υποκαταστήσουν το έργο της Πολιτείας.

«Αυτό που ζητάμε και βλέπουμε πλέον ως μόνη λύση, άμεσα, είναι η ενεργοποίηση των ομάδων δίωξης, αλλά να υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για την ασφαλιστική κάλυψη των μελών τους και για την κάλυψη των εξόδων. Δε γίνεται η Πολιτεία να ζητά από τους κυνηγούς να αναλάβουν μόνοι τους την απώθηση των αγριόχοιρων από τις καλλιέργειές μας, διαθέτοντας κόπο, χρόνο, μέσα και έξοδα από την τσέπη τους. Το θέμα είναι, πως όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια στην Πολιτεία, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση. Η φετινή εικόνα στον κάμπο από το Πέραμα μέχρι την Ασφάκα, είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών, γιατί οι αγριόχοιροι δεν κυνηγήθηκαν το χειμώνα, ο πληθυσμός τους αυξήθηκε δραματικά και ενώ βλέπαμε αγέλες με 10-12 ζώα, τώρα συναντάμε αγέλες με 40 – 50 αγριόχοιρους, που δεν αφήνουν τίποτε στο πέρασμά τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλαντάνης.