«Σιγή ασυρμάτου»… για τα αναλώσιμα

Τοπικά

O Σπύρος Αθανασίου, πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ένωσης για τον διαβήτη

Παρά τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν την έκδοση ΦΕΚ τον περασμένο Αύγουστο, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το τι μέλει γενέσθαι με αναλώσιμα που χρησιμοποιούν εκατοντάδες διαβητικοί προκειμένου να κάνουν μέτρηση σακχάρου και χορήγηση ινσουλίνης.

Η έκδοση του ΦΕΚ στις αρχές Αυγούστου είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων αλλά μέχρι στιγμής καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει υπάρξει και η ανησυχία για τους χρήστες αυτών των αναλώσιμων είναι πραγματική.

Ο Σπύρος Αθανασίου, πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ένωσης για τον διαβήτη και Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας εξήγησε σε δήλωσή του πως το θέμα είναι «παγωμένο» και αναμένουν τις όποιες αλλαγές προκειμένου οι ασθενείς να μη βρεθούν αντιμέτωποι με εξελίξεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την αγωγή τους και την υγεία τους.

Όπως εξήγησε στο ΦΕΚ έγινε εξομοίωση των αναλώσιμων ανεξάρτητα με το εάν είναι παλαιάς ή νέας τεχνολογίας και ορίστηκε τιμή σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες που τα εισάγουν στη χώρα να οδηγούνται στην απόφαση να σταματήσουν την εισαγωγή αφού η τιμή δεν είναι συμφέρουσα.

Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι η χώρα μας διαχρονικά- και καλώς πράττει, ακολουθούσε την χαμηλότερη τιμή της Ευρωπαϊκής ζώνης. Τώρα, όμως η μείωση στο μισό στις ήδη υπάρχουσες μειωμένες τιμές οδηγεί τις εταιρείες- που στην ουσία είναι μια, στην απόφαση να μην εισάγει τα αναλώσιμα νέας τεχνολογίας αφού δεν καλύπτονται από την αποζημίωση.

«Δεν έχουμε ακόμη λάβει κάποια συγκεκριμένη απάντηση και αναμένουμε να δούμε τι θα κάνουν. Είναι για εμάς πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να υπάρξει αλλαγή», κατέληξε ο κ. Αθανασίου.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ