Σε πιλοτική λειτουργία η πρώτη τοπική αγορά παραγωγών

Τοπικά

Λειτουργεί στην Μπαλντούμα του δήμου Μετσόβου και η «επίσημη πρώτη» έγινε το πρωί της Τετάρτης

Πιλοτική μορφή και αντίστοιχο χαρακτήρα έχει η λειτουργία της πρώτης τοπικής αγοράς προϊόντων από ντόπιους παραγωγούς, η οποία εγκαινιάστηκε χθες στη Μπαλντούμα του δήμου Μετσόβου. Η τοπική αγορά παραγωγών, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου προγράμματος (Medino), το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα και η πρόταση υποβλήθηκε από τους εταίρους του έργου, την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, για να γίνει αποδεκτή από τη Διαχειριστική Αρχή, καθώς δεν προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο.

Μαζί με την τοπική αγορά στον ίδιο χώρο, επί της παλιάς εθνικής Ιωαννίνων – Μετσόβου, 50 μ. από τη γέφυρα της Μπαλντούμας, κατασκευάστηκε και λειτουργεί και ένα μικρό τυροκομείο, που επίσης θα λειτουργεί με τη ευθύνη της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων και με τη συνεργασία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η λειτουργία της τοπικής αγοράς, το ωράριό της, αλλά και άλλες κρίσιμες λεπτομέρειες θα καθοριστούν το αμέσως επόμενο διάστημα και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν ώστε να γίνουν γνωστές σε όλους, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου, οι συντελεστές του προγράμματος.

Ήδη χθες, και στα έξι περίπτερα της τοπικής αγοράς είχαν εγκατασταθεί παραγωγοί τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, που εμφανίστηκαν ενθουσιασμένοι από το εγχείρημα και δήλωσαν, ότι θα το υποστηρίξουν με κάθε τρόπο.

Τόσο ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, όσο και ο δήμαρχος Μετσόβου Κων. Τζαφέας, άλλα και η συντονίστρια του έργου Βασιλική Ηγουμενίδου αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία, λέγοντας, ότι μία εικόνα από αυτές που όλοι έχουν δει στο εξωτερικό, σε πολλές χώρες, είναι αυτή της τοπικής αγοράς στη Μπαλντούμα, με τη φιλοδοξία όλων, να κινείται προς την ενίσχυση και επέκτασή της ώστε να δοθεί η δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων παραγωγών.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ