fodsa

Σε φάση αναμονής για την «επόμενη μέρα»

Τοπικά

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων μετά την τροπολογία για την αλλαγή αρμοδιότητας

Σε φάση αναμονής ενόψει και των πιθανών, νέων κυβερνητικών παρεμβάσεων και αποφάσεων που θα εξειδικεύουν περαιτέρω ή θα μετατρέπουν εκ νέου τους όρους της τροπολογίας και της διαχείρισης των απορριμμάτων εν γένει, βρίσκονται και οι παρατάξεις στον δήμο Ιωαννιτών.

Αυτό όμως, που φάνηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης και στην συζήτηση που έγινε εκτός ημερήσιας μετά από την παρέμβαση του Θ. Μπέγκα ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και ως αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ, είναι πως ο δρόμος ούτε εύκολος είναι, ούτε και στρωμένος με ροδοπέταλα για τον Φορέα, που καλείται, αν υλοποιηθεί η τροπολογία, να αναλάβει την ευθύνη της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και μία σειρά ζητημάτων που εκκρεμούν και κυρίως όλα εκείνα τα θέματα που εμπεριέχουν οικονομικές υποχρεώσεις, τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τις οφειλές των δήμων και το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Περιφέρεια και προφανώς έχοντας όλα αυτά κατά νου, ο κ. Μπέγκας εμφανίστηκε με συναινετική διάθεση, ζητώντας να πέσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές.

«Γνωρίζουμε όλοι πως το μεταβατικό στάδιο που έχουμε μπροστά μας δεν θα είναι εύκολο. Ειδικά από τη στιγμή που στο διάστημα που προηγήθηκε έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα, όπως αυτό του προστίμου των 3,5 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με την τροπολογία ο ΦοΔΣΑ είναι καθολικός ανάδοχος όλων των δικαιωμάτων, αλλά και των υποχρεώσεων που είχε μέχρι τώρα η Περιφέρεια, οπότε καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα που απαιτούν ειδική διαχείριση. Η παράταξή μας, δηλώνει παρούσα για να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, όπως έκανε πάντα άλλωστε στο ζήτημα της σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Αφού μπορούν, ας το κάνουν, λέει ο Μ. Ελισάφ

Σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του, που είχε περιοριστεί να αναφέρει, ότι οι Νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται κι αυτό θα γίνει, ο κ. Ελισάφ, απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Μπέγκα «έσφαξε με το γάντι» την Κυβέρνηση, για την επιλογή που έκανε να επιχειρήσει να αντιμετωπίσει μία αποτυχημένη πολιτική διαχείριση τριών ετών με τη συγκεκριμένη τροπολογία.

«Αυτό που καταλαβαίνει κάποιος από την τροπολογία είναι ότι η Κυβέρνηση μετά τα αδιέξοδα κατάλαβε ότι ο ΦοΔΣΑ μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Ο ΦοΔΣΑ δήλωσε σαν έτοιμος από καιρό ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Το εύχομαι. Αυτό που ενδιαφέρει τον Γιαννιώτη είναι τι πληρώνει. Υπάρχει λοιπόν μία οικονομική διαφορά από το 2019. Άρα ο ΦοΔΣΑ θα πάρει και τα χρέη. Ο ΦΟΔΣΑ όμως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τα πληρώσει και υπάρχει ο κίνδυνος να μετακυλιστούν στα δημοτικά τέλη. Ο δήμος Ιωαννιτών δεν θα δεχθεί να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ από αυτή την διαδικασία κι αυτό θέλω να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση. Εύχομαι στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ που αναλαμβάνει αυτό το βαρύ φορτίο, καλή επιτυχία», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Ένταση για το πόρισμα της ΕΔΕΛ

Η στιγμή της συνεδρίασης του δημ. συμβουλίου την Τρίτη, που υπήρξε μεγάλη ένταση ήταν όταν ο Θ. Γιωτίτσας από την «Ενότητα Πολιτών», ορμώμενος και από την παρέμβαση της κας Τσουμάνη για το πόρισμα της ΕΔΕΛ για τη ΔΕΥΑΙ και τη διαχείριση την περίοδο 2002-2016, που καταγράφει ζημίες άνω των 5 εκ. ευρώ, ζήτησε και αυτός ενημέρωση από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, επισημαίνοντας όμως, ότι δε μπορεί να δεχθεί την προσπάθεια συμψηφισμού των ευθυνών μεταξύ όλων των διοικήσεων. «Από τις αρχές του 2016 η δημοτική αρχή Μπέγκα και το ΔΣ της ΔΕΥΑΙ αντιλήφθηκε τι γινόταν στην επιχείρηση και ξεκίνησε η αυτή η μεγάλη προσπάθεια, που έφτασε στα δικαστήρια και στην απόφαση του Εφετείου. Δε δεχόμαστε όμως να συμψηφίζονται οι ευθύνες. Θα βάλετε στην ίδια θέση τη δημοτική αρχή Μπέγκα με τις διοικήσεις επί της θητείας Γκόντα;», αναρωτήθηκε ο κ. Γιωτίτσας για να προκληθεί άμεση και έντονη αντίδραση από τον κ. Γκόντα που τόνισε, ότι το πόρισμα της ΕΔΕΛ είναι απόρρητο και πως το Σώμα δεν έχει λάβει γνώση του πορίσματος, κάτι που επισήμανε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ κ. Μπαρτζώκας.

Ο κ. Ελισάφ απέδωσε “αφόρητο λαϊκισμό” στην αντιπολίτευση για την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του πορίσματος της ΕΔΕΛ.

«Υπόλογη στο ίδιο πόρισμα είναι και η διοίκηση Φίλιου στον δήμο, επομένως είμαι κι εγώ, αλλά είστε και εσείς. Είστε ή δεν είστε η συνέχεια της παράταξης Φίλιου; Δεν αισθάνεστε ενοχή; Εγώ αισθάνομαι πάντως και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί».

Η οδός Ανεξαρτησίας

Στη συνέχεια, ο Θ. Μπέγκας ζήτησε εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή για την αθέτηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει εντός του δημοτικού συμβουλίου για την επιλογή, μετά από συνεννόηση με τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, επιστημονικής ομάδας που θα αξιολογούσε τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής της πεζοδρόμησης της οδού Ανεξαρτησίας.

«Είχατε δεσμευτεί πως πριν την οποιαδήποτε εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν θα υπήρχε μια συνάντηση εκπροσώπων όλων των παρατάξεων προκειμένου να επιλεγεί η επιστημονική ομάδα η οποία θα αξιολογούσε τα μέτρα αυτά και θα παρουσίαζε τα αποτελέσματα. Αντ’ αυτού ξεκινήσατε ήδη την πιλοτική εφαρμογή της πεζοδρόμησης και αναρωτιέμαι ποιος θα την αξιολογήσει», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος απαντώντας έκανε γνωστό ότι έχει προβλεφθεί δαπάνη δέκα χιλιάδων ευρώ, ώστε να γίνει η ανάθεση προκειμένου να μελετηθούν τα κυκλοφοριακά δεδομένα το διάστημα του διμήνου και μετά από αυτό.

Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας ενημέρωσε το Σώμα για την επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1,9 εκατομμυρίων για την επέκταση του βιολογικού σημειώνοντας, ότι δε θα επιβαρυνθούν οι πολίτες ούτε ένα ευρώ.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ