Σχεδόν μισές οι πυρκαγιές το 2020

Τοπικά

Τέθηκαν οι προτεραιότητες της νέας αντιπυρικής περιόδου, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Οι κύριες προτεραιότητες για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο τέθηκαν στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας την Τρίτη. Κατά τη διάρκειά της έγινε συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της περυσινής αντιπυρικής περιόδου, ενημέρωση για τις προετοιμασίες που γίνονται από Δήμους και υπηρεσίες και αναφέρθηκαν προβλήματα που υπάρχουν σε προσωπικό, μηχανήματα κ.ά.

Κοινή συνισταμένη όσων τοποθετήθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης ήταν η αναφορά στην πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου και συναρμόδιων φορέων όλα τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στην οποία ελαχιστοποιήθηκαν τα όποια προβλήματα προέκυψαν. Σύμφωνα με τον Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Απ. Βασδέκη το 2020, οι πυρκαγιές μειώθηκαν κατά 40% σε σχέση με το 2019 και οι εκτάσεις που κάηκαν κατά 25%. Βέβαια, το περσινό καλοκαίρι δεν υπήρχε μεγάλη κινητικότητα λόγω της πανδημίας, κάτι που αναμένεται να αλλάξει το φετινό καλοκαίρι, αν όλα εξελιχθούν με βάση το σχέδιο και ο τουρισμός ανοίξει κανονικά.

Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στην «παράδοση» που έχει δημιουργηθεί για άμεσες επεμβάσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, στις αλλαγές που απαιτούνται κεντρικά για τη βελτίωση των δασικών/ αγροτικών δρόμων και ζήτησε να υπάρχει συντονισμός και αλληλοενημέρωση. «Με την εμπειρία που έχουμε μπορούμε να βοηθήσουμε τις αρχές και υπηρεσίες που είναι αρμόδιες», υπογράμμισε.

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος στην καταληκτική του τοποθέτηση και ανακεφαλαιώνοντας τα όσα συζητήθηκαν αναφέρθηκε επιγραμματικά σε τρεις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη και για τις οποίες πρέπει άμεσα να γίνουν σχετικές ενέργειες. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους καθαρισμούς των εκτάσεων κοντά στις κολώνες ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ, στον καθαρισμό των οικοπέδων εντός οικισμών και στην αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν «εισερχόμενες» από την Αλβανία πυρκαγιές. «Εκείνο που προέχει είναι η πρόληψη. Όπως κάθε χρόνο θα συνεχίσουμε και φέτος την άριστη συνεργασία που έχουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους εθελοντές κ.λπ τους οποίους και ευχαριστώ» κατέληξε ο κ. Δ. Μαυρογιώργος.

Στην κοινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και της Π.Ε. Ιωαννίνων, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, Χρήστος Ντακαλέτσης. Ο κ. Ντακαλέτσης αναφέρθηκε στις μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι Δήμοι όσον αφορά την πρόληψη και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας. Επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε και σε παλιότερη συνεδρίαση του ίδιου οργάνου, τόνισε πως παρ’ ότι έχουν θεσμοθετηθεί οι αυτόνομες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους της Επικράτειας, δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα. Ο κ. Ντακαλέτσης πρότεινε να ενώσουν τις φωνές τους, Δήμοι και Περιφέρεια για να ζητηθεί από την πολιτεία να προχωρήσει η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό αυτών των υπηρεσιών που εκτιμάται πως θα συμβάλλουν καίρια στην πρόληψη καταστροφών από φωτιές και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Επιχειρησιακός Συντονιστής του Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Κέρκυρας, Παξών και Λευκάδος Υποστράτηγος Δημ. Κοντογιάννης, οι Αντιπεριφειάρχες Π.Ε. Ιωαννίνων Κ. Σιαράβας, Άρτας Β. Ψαθάς, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης Κ. Ντακαλέτσης, οι Δήμαρχοι Πωγωνίου Κ. Καψάλης, Ζαγορίου Γ. Σουκοβέλος, Μετσόβου Κ. Τζαφέας, Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ζίτσας Αλκ. Βότσικας, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Ηπείρου Γ. Λυκοτραφίτης εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ ο Γ. Λιόλιος ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Φ. Ντίνης, ο Υποδιοικητής της 8ης Ταξιαρχίας, κ.α.