Σαν… καινούργιο το πάρκο Λακκωμάτων

Τοπικά

Το πάρκο των Λακκωμάτων αλλάζει. Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη σειρά έργων που η ολοκλήρωσή τους αναμένεται να αλλάξει εντελώς την όψη ενός χώρου που για χρόνια ήταν παραμελημένος.

Πολλοί μάλιστα ανακάλυψαν τη μεγάλη έκταση όταν ξεκίνησαν οι εργασίες στο πάρκο.

Η σύμβαση για το συγκεκριμένο έργο είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιανουάριο. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 900 χιλιάδες ευρώ και οι πιστώσεις προέρχονται από το Πράσινο Ταμείο και πόρους του Δήμου.
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος και κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου βρέθηκαν στον χώρο προκειμένου να δουν την πορεία των έργων.

«Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό χώρο στο κέντρο της πόλης, που είχε πάρα πολλά προβλήματα. Θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο για να ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής» τόνισε ο Δήμαρχος.

Παράπονα για τις κοπές των δέντρων

Οι κοπές δέντρων στο πάρκο προκάλεσαν αντιδράσεις και παράπονα από πλευράς κατοίκων της περιοχής. Ο δήμαρχος έκανε ειδική αναφορά διευκρινίζοντας ότι έγινε με την άδεια του δασαρχείου καθώς ήταν γερασμένα και πολλά επικίνδυνα, όπως είπε. «Στη θέση τους θα φυτευτούν νέα δέντρα, υγιή και με γρήγορη ανάπτυξη», είπε και υπογράμμισε ότι μέσα από την συγκεκριμένη παρέμβαση θα υπάρξει πλήρης αξιοποίηση του χώρου ώστε να γίνει τόπος συνάντησης και αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής.

Η κοπή των δέντρων έφερε σε πρώτο πλάνο και κτήρια ιστορικά που μέχρι πρότινος ήταν κρυμμένα πίσω από τις συστοιχίες των δέντρων και τώρα αποκαλύφθηκαν. Ο κ. Ελισάφ υποστήριξε ότι τα κτήρια θα συντηρηθούν και θα βαφτούν ώστε να αποδοθεί και η ιστορικότητά τους. «Με τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν αναδειχθεί ιστορικά κτίρια της πόλης τα οποία και θα συντηρήσουμε» είπε. Παράλληλα, υπογράμμισε την πρόθεση της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση όλων των πάρκων και των κοινόχρηστων χώρων της πόλης και την ανάδειξή τους μέσα από σειρά παρεμβάσεων.

Τι προβλέπει το σχέδιο ανάπλασης

Ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ορέστης Μπρίκος ανέφερε ότι οι εργασίες εξελίσσονται μέσα στο χρονοδιάγραμμα ενώ διευκρίνισε ότι η μελέτη του έργου περιλαμβάνει αντικατάσταση των δέντρων και νέες φυτεύσεις.
*Οι παρεμβάσεις στο Πάρκο Λακκωμάτων
Το έργο της ανάπλασης αναλυτικά περιλαμβάνει:
Οριοθετημένο πάρκο σκύλων: Θα αποτελέσει τον πρώτο οριοθετημένο χώρο για σκύλους στην πόλη, μια χρήση η οποία κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη και αναμένεται να προσελκύει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων στο χώρο. Με αυτό το πάρκο, ο Δήμος Ιωαννιτών θα είναι πρωτοπόρος προσφέροντας έναν χώρο πρασίνου για τη φροντίδα των ζώων.

Υπαίθριο καθιστικό : Η οργάνωση ενός υπαίθριου καθιστικού με φυσικό υλικό (ξύλο) το οποίο θα χρησιμοποιείται ως χώρος στάσης από́ τις νεαρότερες ηλικίες θα αναβαθμίσει ποιοτικά την περιοχή του πάρκου και θα αυξήσει τον αριθμό των χρηστών του χώρου.
Μικρό αναψυκτήριο με υπαίθριο χώρο: Ένας μικρός χώρος αναψυκτήριου μέσα σε πράσινο θεωρείται απαραίτητος για την περαιτέρω αναβάθμισή του.
Υπαίθριο αμφιθέατρο: Η χωροθέτηση της χρήσης αυτής κρίνεται ενισχυτική για τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής.

Συνδέσεις:
– Επί της οδού Μολοσσών: κατεδάφιση του υφιστάμενου πέτρινου τοίχου και κατασκευή περίφραξης στη θέση του με διαπλάτυνση της εισόδου, καθώς αυτή είναι περιορισμένη και μοναδική και αποκόπτει λειτουργικά το πάρκο από τη γειτονική περιοχή των Λακκωμάτων.
– Αποκατάσταση της σύνδεσης του πάρκου με την περιοχή, μπροστά από το κτίριο της Φιλαρμονικής και του χορευτικού με σκάλα η οποία θα συνδέει αποτελεσματικά τα δύο τμήματα.

*Πάρκο Κουραμπά:
-Διαπλάτυνση της εισόδου της παιδικής χαράς
-Συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων
-Δημιουργία χώρου καθιστικού στο δυτικό κομμάτι που γειτνιάζει με τη Λεωφόρο Δωδώνης.
-Πρόσβαση Α.Μ.Ε.Α.: Κατασκευή διαμορφώσεων για κίνηση Α.Μ.Ε.Α. σε όλο το χώρο.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ