Ψηφιακός μετασχηματισμός με 3,1 εκατομμύρια ευρώ

Τοπικά

Με το ποσό των 3,1 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται ο δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για  τις «έξυπνες πόλεις».

Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για ψηφιακά θέματα Φώτης Βάββας και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Ευάγγελος Καρβούνης.

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι  θα στηριχθεί κάθε πρωτοβουλία ώστε τα Γιάννενα να αποτελέσουν πόλη-πρότυπο στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

«Μιλήσαμε διεξοδικά για τα σπουδαία πλάνα που έχει ο Δήμος στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και εμείς ως Υπουργείο θα είμαστε αρωγοί σ’ αυτά. Μία πρώτη ενέργεια είναι το σχέδιο για τις έξυπνες πόλεις με 3,1 εκατομμύρια για την πόλη των Ιωαννίνων. Ως Υπουργείο μπορούμε να συνεισφέρουμε ακόμη περισσότερο ώστε να κάνουμε τον Δήμο Ιωαννιτών ένα δήμο- πρότυπο για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε κι άλλες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή» υπογράμμισε ο Υπουργός.

Στις δηλώσεις του ανέφερε ακόμη ότι η αυτοδιοίκηση είναι στην πρώτη γραμμή για την εξυπηρέτηση των πολιτών και έτσι ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρέπει να απλωθεί σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.  «Η τεχνολογία είναι μέσο και μόνο μέσο. Δεν είναι ο σκοπός. Ο σκοπός είναι να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε μία σειρά από έργα ώστε να κάνουμε το κράτος να λειτουργεί καλά», κατέληξε.

Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ «Είχαμε την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τον κ. Πιερρακάκη για την μεγάλη προσπάθεια που κάνει τα δύο τελευταία χρόνια προκειμένου να εκσυγχρονίσει το κράτος. Και είναι μεγάλες οι επιτυχίες αυτές τόσο για την εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και για την διαχείριση της πανδημίας. Τον ευχαρίστησα για την άριστη συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο και η οποία απέφερε την χρηματοδότηση με το ποσό των 3,1 εκατομμυρίων για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη νέων δράσεων»

Ο δήμαρχος απένειμε στον Υπουργό το μετάλλιο της πόλης κάτι που όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης τον συγκίνησε ιδιαίτερα

Νωρίτερα,  το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο υπουργός βρέθηκε και ξεναγήθηκε στην TeamViewer στα Γιάννενα.  Μίλησε για μια σημαντική επένδυση στο χώρο της τεχνολογίας, στον χώρο των απομακρυσμένων υπηρεσιών πρόσβασης «δείχνει τις τεράστιες προοπτικές που έχει η χώρα στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά είναι πολύ σημαντική και ουσιαστικά γιατί συγκεκριμένες λύσεις έχουν διεθνή εμβέλεια, είναι κομμάτι πλέον του τοπικού οικοσυστήματος στον τομέα της πληροφορικής  που έχει και σχέση και με το πανεπιστήμιο και άλλες εταιρίες και σίγουρα είναι και σημαντικές για τους έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι γυρνάνε πίσω και βρίσκουν καλές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, μέσα από τέτοιες ευκαιρίες» είπε.

Και στο data center του Λούρου

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του υπουργού ήταν το data center του Λούρου, το οποίο υπάγεται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι επενδύουμε ως χώρα όχι μόνο στο να φέρουμε ξένες επενδύσεις στο χώρο των data center αλλά να αναπτύξουμε και δικές μας. Το εν λόγω data center είναι ψηφιακό και πράσινο γιατί είναι δίπλα στο Λούρο ποταμό και γιατί αξιοποιεί ΑΠΕ. Σήμερα υπογράφηκε και μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπηρετώντας «το όραμα Μητσοτάκη να παντρέψουμε την έννοια του ψηφιακού με το πράσινο, για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα», υπογράμμισε.

Το gov.gr μεγαλώνει

Τι σχεδιάζει το υπουργείο στο επόμενο διάστημα; Ο κ. Πιερρακάκης έδωσε μια πρόγευση λέγοντας ότι το gov.gr μεγαλώνει: «Κάθε εβδομάδα προστίθενται νέες υπηρεσίες. Ξεκινήσαμε με 501 υπηρεσίες και τώρα έχουμε κοντά 1300 υπηρεσίες» είπε, προαναγγέλλοντας ότι θα ανακοινωθεί το γνήσιο της υπογραφής, τα ιδιωτικά συμφωνητικά και θα ψηφιοποιηθεί το πινάκιο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, για αρχή. Θα ακολουθήσουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι ανανεώσεις διπλωμάτων οδήγησης μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ