sxoleio_aithousa

Προβλήματα και κενά με το πρώτο κουδούνι

Τοπικά

Στα προβλήματα που υπάρχουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων κ. Γκανιάτσας.

Ο κ. Γκανιάτσας στάθηκε στα κενά που υπάρχουν, αλλά και συνολικά στα προβλήματα που η εκπαιδευτική κοινότητα εντοπίζει στην λειτουργία των σχολείων. Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση «Η εμμονή του υπουργείου στη συγκρότηση τμημάτων με 27 μαθητές, παρόλο που φέτος εγγράφηκαν περίπου 200 μαθητές λιγότεροι σε επίπεδο νομού, δημιουργεί συνθήκες απαξίωσης του δημόσιου σχολείου και τη βάση της αγωνιώδους προσπάθειας των γονιών να εγγράψουν τα παιδιά τους είτε σε σχολεία με μικρότερο αριθμό παιδιών ανά τμήμα είτε να βρουν διέξοδο στην ιδιωτική εκπαίδευση» τονίζεται.

Όπως εξήγησε ο κ. Γκανιάτσας: «Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση βαραίνει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που εφαρμόζει ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντιπαιδαγωγικές πολιτικές.  Στο πλαίσιο αυτό το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων κρίνει σκόπιμο να επισημάνει τόσο στη διοίκηση της Δ.Δ.Ε Ιωαννίνων όσο και στους διευθυντές των σχολικών μονάδων ότι είναι υψίστης σημασίας για τη μη υπονόμευση του χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου η αυστηρότατη τήρηση της νομοθεσίας όσον αφορά τις μετεγγραφές των μαθητών, καθώς και των προβλεπόμενων διατάξεων για την χωροταξική κατανομή των μαθητών στις σχολικές μονάδες.

Για αυτό το λόγο τους καλούμε να μη συνδράμουν με οποιοδήποτε τρόπο στην υλοποίηση της εκπεφρασμένης θέλησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να άρει τους χωροταξικούς περιορισμούς στην εγγραφή των μαθητών, επιτρέποντας στους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε όποιο σχολείο επιθυμούν. Είναι δεδομένο ότι αυτό θα δημιουργήσει σχολεία 1ης και 2ης κατηγορίας με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες για τη χρηματοδότηση, την οργανικότητα και εν τέλει ακόμα και την ύπαρξη κάποιων σχολείων».

«Να λάβουν υπόψη τις εκπαιδευτικές ανάγκες»

Τέλος, επισημαίνουν ότι «Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούν οι ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας, καθώς και οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, καλεί το Υπουργείο Παιδείας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων να δρομολογήσουν την πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, ώστε να λειτουργήσουν άμεσα τα τμήματα ένταξης, ενισχυτικής διδασκαλίας και ΖΕΠ, γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η εύρυθμη, ασφαλής και αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων».

Βοήθεια στους μαθητές της Θεσσαλίας

Στο μεταξύ, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων συμμετέχει στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Οι εκπαιδευτικοί προχωρούν στη συλλογή ειδών βασικής ανάγκης για τη στήριξη των μαθητών.

Η λίστα με τα είδη πρώτης ανάγκης περιλαμβάνει κυρίως:

Τσάντες, μολύβια, τετράδια, στυλό, μαρκαδόροι, χάρακες, μπλοκ ζωγραφικής και όλα όσα χρειάζονται οι μαθητές για το σχολείο τους. Τα σχολικά είδη που θα προσφερθούν θα πρέπει να είναι καινούρια, ή μεταχειρισμένα, σε άριστη κατάσταση, έτοιμα για χρήση. «Ζητάμε από τους διευθυντές και τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων του νομού να αναλάβουν άμεσα τoν συντονισμό αυτής της κίνησης αλληλεγγύης!», καταλήγει ο κ. Γκανιάτσας.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ