Πρωτόγνωρη επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης εν πλω

Τοπικά

Ο συντονιστής επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, Δημ. Κοντογιάννης για το πλοίο Euroferry Olympia 

Ο εντοπισμός δύο ακόμη σορών που βρέθηκαν και αυτές απανθρακωμένες στο δεύτερο και το τρίτο γκαράζ του πλοίου Euroferry Olympia, το πρωί της Πέμπτης, από άνδρες της ΕΜΑΚ δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ότι μπορούν να εντοπιστούν σώοι και οι άλλοι επτά αγνοούμενοι.

Οι έρευνες ωστόσο των πυροσβεστικών δυνάμεων και των ομάδων της ΕΜΑΚ που επιχειρούν ανά ομάδες στο πλοίο θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί και κυρίως μέχρι να εντοπιστούν όλοι οι αγνοούμενοι. Η επιχείρηση ωστόσο ήταν και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, με τον συντονιστή επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, Δημ. Κοντογιάννη, να λέει σε δηλώσεις του, ότι πρόκειται για μία επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης εν πλω, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στα ελληνικά χρονικά.

«Είμαι 32 χρόνια στην υπηρεσία, τα 26 εκ των οποίων ως αξιωματικός και είναι αναμφίβολα από τα δυσκολότερα, αν όχι το πιο δύσκολο συμβάν, που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι ένα πλοίο με πολυδαίδαλους διαδρόμους, χωρίς πολλά περάσματα και με τις συνθήκες που δημιούργησε η φωτιά ήταν εξαιρετικά δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να προσεγγίσουμε. Η εξωτερική θερμοκρασία πλησίον του πλοίου την πρώτη και δεύτερη μέρα ήταν 170-200 βαθμοί, ενώ στο εσωτερικό έφτανε τους 600 βαθμούς, με τις λαμαρίνες του πλοίου να είναι πυρακτωμένες. Με ειδικές συσκευές εντοπίσαμε μονοξείδιο του άνθρακα σε συγκέντρωση 500 μικροσωματιδίων ανά κυβικό εκατοστό. Μία ανάσα και δε ζεις…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντογιάννης.

Οι πυροσβέστες από τη Θεσπρωτία, την Κέρκυρα και του κλιμακίου της 5ης ΕΜΑΚ που επιχείρησαν από την πρώτη ημέρα στο πλοίο έθεσαν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα για να εντοπίσουν και να διασώσουν εγκλωβισμένους, όπως έγινε με την διάσωση από αέρος των δύο  ατόμων, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
«Εμείς εισηγηθήκαμε την μετακίνηση του πλοίου με ρυμουλκά σε ασφαλές λιμάνι, το οποίο επέλεξε το Λιμενικό Σώμα, ώστε η επιχείρηση να συνεχιστεί με μεγαλύτερο βαθμό ασφάλειας για τους πυροσβέστες», πρόσθεσε.

Στην περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας όπου επιχειρούν οι δυνάμεις βρισκόταν χθες το πρωί 20 πυροσβέστες από την Ήπειρο, οι πέντε εκ των οποίων από την 5η ΕΜΑΚ.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ