ioannina_limni

Προτεραιότητα η ανάπτυξη του τουρισμού

Τοπικά

Στις νέες επιδιώξεις της Ένωσης Ξενοδόχων επικεντρώθηκε ο νέος πρόεδρος Σπύρος Σουρέλης.

Ο κ. Σουρέλης εξήγησε ότι το γενικό πλαίσιο των στόχων δεν αλλάζει και η προτεραιότητα παραμένει η προσέλκυση νέων επισκεπτών και η περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια ένταξης σε προγράμματα που βοηθούν την αναβάθμιση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και στην άρση αποκλεισμών ξενοδόχων με μονάδες μικρότερων κατηγοριών.

Ο νέος πρόεδρος εξήγησε ότι η προσπάθεια που κάνει η Ένωση ξενοδόχων -που πρόσφατα ολοκλήρωσε τις αρχαιρεσίες της- είναι σταθερά προσανατολισμένη στην προσέλκυση νέων επισκεπτών και από περισσότερες χώρες του εξωτερικού.

 

Εν αναμονή των πτήσεων

Στο επόμενο διάστημα όπως ανέφερε αναμένεται να ξεκινήσουν οι πτήσεις από και προς Τελαβίβ ενώ αναμένουν και την εξέλιξη των διαδικασιών για την σύνδεση της Ηπείρου με την Κρήτη και ειδικότερα των Ιωαννίνων με το Ηράκλειο.

Επεσήμανε ότι για την πρώτη περίπτωση του Τελαβίβ  υπάρχει ήδη αυξημένο ενδιαφέρον ενώ για το δεύτερο αναμένουν να δουν πως θα προχωρήσει το θέμα και οι εξελίξεις αναμένονται τον Οκτώβριο. «Για την πτήση από το Τελαβίβ έχουμε ήδη ενδιαφέρον», επισημαίνει.

 

Οι μαθητικές εκδρομές σώζουν ξενοδοχεία και αγορά

Ένα σημαντικό έσοδο για τις ξενοδοχειακές μονάδες είναι οι σχολικές εκδρομές. Τα Γιάννενα είναι ανάμεσα στους πρώτους προορισμούς και αυτό προσφέρει σημαντικά οφέλη στα ξενοδοχεία και ευρύτερα στην περιοχή. Εστίαση, αγορά και φυσικά ξενοδοχεία έχουν ένα σημαντικό έσοδο εξαιτίας των μαθητών.

 

Σε καλό επίπεδο οι κρατήσεις

Τέλος, αναφορικά με την κίνηση ενόψει Πάσχα τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά και οι κρατήσεις κινούνται σε καλό επίπεδο. «Έχουμε ήδη προκρατήσεις και φαίνεται ότι θα κινηθούμε σε ένα καλό επίπεδο», καταλήγει ο κ. Σουρέλης.

 

Η εικόνα της ΠΟΞ

Πολύ ενθαρρυντικές είναι οι κρατήσεις για τις ημέρες του Πάσχα για όλους τους παραδοσιακούς προορισμούς της εορταστικής περιόδου, με τις πληρότητες να αναμένεται να κυμανθούν από 70% έως 90% στα ανοιχτά ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Σε κάποιες περιπτώσεις οι πληρότητες αναμένεται να αγγίξουν και το 100%.

Σύμφωνα με την ΠΟΞ, ο ρυθμός κρατήσεων χαρακτηρίζεται από ανοδικές τάσεις και last minute προοπτική, τόσο σε ορεινές και παράκτιες, όσο και σε νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, παρά τις αισιόδοξες προοπτικές για τα ξενοδοχεία, ο αριθμός των εποχιακών επιχειρήσεων που θα επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα παραμένει μικρός σε σχέση με το σύνολο των καταλυμάτων της χώρας (περίπου 30%).

 

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί

Στους περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα συγκαταλέγονται η Κέρκυρα, η Ύδρα, η Πελοπόννησος, τα Ιωάννινα, η Πάτμος, τα Λουτρά Αιδηψού, η Καβάλα, η Θάσος, το Πήλιο, η Σαντορίνη (θα ανοίξει το 50% των ξενοδοχείων), η Μύκονος κ.α.

Στην Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τη Χαλκιδική, η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα και έως τις αρχές Μαΐου.

Οι πληρότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραμένουν ικανοποιητικές τα Σαββατοκύριακα του Απριλίου – πλην των ημερών του ορθόδοξου Πάσχα που κινούνται μέχρι στιγμής χαμηλότερα.

Υψηλές είναι οι πληρότητες στη Χίο όπου αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο του ρουκετοπόλεμου, τόσο σε ξενοδοχεία πόλης, όσο και σε ορισμένα περιφερειακά.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ