Μέτρα για την αποτροπή διέλευσης τροχοφόρων στο μονοπάτι προς τη Μονή Στομίου είχαν ληφθεί πριν από λίγους μήνες, με την τοποθέτηση μεταλλικής μπάρας στη γέφυρα της Κόνιτσας, που απαγορεύει την πρόσβαση οχημάτων.
Ωστόσο, η αυξημένη προσέλευση επισκεπτών και η πρόθεση της Περιφέρειας να διερευνήσει νέες δυνατότητες διέλευσης, ακόμα και με κατασκευή τσιμεντένιας γέφυρας, προκαλεί ανησυχία για την εξέλιξη της κατάστασης και η σιωπή από πλευράς Δήμου Κόνιτσας εντείνει την αβεβαιότητα.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία και Ανάδειξη της Χαράδρας του Αώου επισημαίνει τους κινδύνους που δημιουργούνται από την αυθαίρετη διάνοιξη σημείων, όπως στις θέσεις «Φράγμα» και «πεζόδρομος», τα οποία παραβιάζουν το καθεστώς προστασίας της περιοχής. Τα μέλη της προειδοποιούν ότι τυχόν μπαζώματα και η κατασκευή δρόμου για οχήματα εντός της προστατευόμενης ζώνης θα οδηγήσουν σε γενικευμένη αλλοίωση του φυσικού τοπίου.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, η Πρωτοβουλία προτείνει τη δημιουργία ενός φορέα ελέγχου και διαχείρισης της χαράδρας του Αώου, είτε από τον Δήμο Κόνιτσας είτε από τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Ο φορέας θα αναλάβει την προστασία της περιοχής, τη φύλαξη των μονοπατιών, την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών στην διαδρομή “Γεφύρι Κόνιτσας – Μονή Στομίου” και την παροχή βοήθειας σε έκτακτες περιστάσεις.
Σύμφωνα με τις προτάσεις, το προσωπικό του φορέα θα αποτελείται από πιστοποιημένους απόφοιτους των τμημάτων Συνοδών Βουνού και Δασικής Προστασίας του ΔΙΕΚ Κόνιτσας. Οι συνοδοί θα εκπαιδεύονται ιδιαίτερα στην παροχή πρώτων βοηθειών σε απομονωμένα περιβάλλοντα και θα διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για επικοινωνία και ασφάλεια. Επιπλέον, θα ενημερώνουν τους επισκέπτες στην είσοδο του Δρυμού θα έχει την δυνατότητα να αποκλείει από την πρόσβαση άτομα που δεν φέρουν τον ελάχιστο απαραίτητο εξοπλισμό και την ελάχιστη απαιτούμενη φυσική κατάσταση και θα ελέγχει την τήρηση των κανόνων προστασίας και αποφυγής της ρύπανσης της περιοχής, να δημιουργηθούν συγκεκριμένα σημεία στάσης ενημέρωσης και υγιεινής.
Παράλληλα, μέσα στις προτάσεις βρίσκονται: η διαδρομή ειδικότερα για επισκέπτες της Μονής να έχει συγκεκριμένο ωράριο μέσα στο οποίο θα παρέχονται και υπηρεσίες που περιγράφονται, να προωθηθούν μέτρα για την ανάπτυξη της περιηγητικής/τουριστικής ιππασίας με την χρήση του «αλόγου της Πίνδου» και να προωθηθεί η πεζοπορική ξενάγηση – συνοδεία των επισκεπτών από πιστοποιημένους συνοδούς βουνού.
Για τις όποιες ανάγκες της Μονής Στομίου ή του Δήμου Κόνιτσας εντός της προστατευόμενης χαράδρας του Αώου, για την μετακίνηση και την μεταφορά υλικών να χρησιμοποιηθούν μικρά ATV οχήματα (υπάρχουν και ηλεκτρικά) ικανά να κινούνται στο πεζόδρομο πλάτους 160 εκατοστών.
«Η Πρωτοβουλία για την προστασία και ανάδειξη της χαράδρας του Αώου επανειλημμένα έχει ζητήσει από την Δημοτική Αρχή Κόνιτσας συνάντηση για να συζητήσει το θέμα χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Για μια ακόμη φορά ζητάμε ο Δήμος Κόνιτσας να συζητήσει μαζί μας και πέρα από την όποια αναμενόμενη πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου, να εκφράσει την δική του άποψη για την προστασία του Αώου πριν να είναι πολύ αργά», αναφέρει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.









Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232375