aneksartisias_open-mall

Πρόσω ολοταχώς για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου

Τοπικά

Βάζουν μπροστά το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Εντός του Μαΐου στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης. Εκεί, που κάποτε, όχι πολλά χρόνια πριν, χτυπούσε η καρδιά της εμπορικής αγοράς των Ιωαννίνων. Τα χρόνια πέρασαν, η αγορά «μετακόμισε» και η περιοχή δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που κάποτε ήταν. 

Τώρα, η δημοτική αρχή αποφάσισε να συνεχίσει ένα έργο που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημαρχία. Οι υπογραφές μπήκαν και σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. 

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, που μεγάλωσε στην περιοχή του ιστορικού κέντρου και είναι συνδεδεμένος με πολλές μνήμες, υπέγραψε μαζί με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «ΤΡΙΠΥΛΟΣ ΑΤΕΒΕ» την σύμβαση για την παρέμβαση που αποτελεί το μεγαλύτερο υποέργο της πράξης για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και χρηματοδοτείται με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η περιοχή όπου θα υλοποιηθεί το έργο είναι το ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης που οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη, Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Άγιος Νικόλαος) και Ευαγγελίδη.

Πέρα από τον Δήμο στο συγκεκριμένο έργο μετέχει και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Ο εμπορικός φορέας αναμένεται να υλοποιήσει δράσεις που αφορούν στην ανάδειξη της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής, στην αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων, στην δημιουργία πλατφόρμας για την προώθηση των επιχειρήσεων και στη διοργάνωση δρώμενων με φορείς της πόλης για την ανάδειξη της περιοχής. 

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε την σύμβαση για ένα πολύ σημαντικό έργο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, σε μία εμβληματική περιοχή των Ιωαννίνων. Πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει καταλυτικά για την αλλαγή της εικόνας αυτής της περιοχής και πως θα αποτελέσει την αρχή για να ανακτήσει την χαμένη της αίγλη», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Η πρόταση για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου είχε υποβληθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Η διαδικασία της δημοπράτησης ολοκληρώθηκε από την σημερινή δημοτική αρχή. «Βρισκόμαστε πλέον στο τέλος… Στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας που σημαίνει την αρχή για την εκτέλεση του έργου. Εντός του Μαΐου θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου και πιστεύουμε πως σε ένα χρόνο από την έναρξη η εικόνα στην περιοχή θα έχει αλλάξει», τόνισε σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος.

Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου είναι:

– Αναβάθμιση της οδού Ανεξαρτησίας

– Ανάπλαση της πλατείας Αγίου Νικολάου με δημιουργία πλακόστρωτων επιφανειών και διαμόρφωση μικρών κήπων.

– Ανάπλαση στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχοντικού Πυρσινέλλα.

– Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού.

– Φύτευση

– Αναβάθμιση δικτύου φωτισμού

– Εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρισης οδοφωτισμού.

Παράλληλα, ο Δήμος έχει ξεκινήσει την διαδικασία για δύο ακόμη υποέργα που αφορούν στην υπογειοποίηση των κάδων και στην προμήθεια εξοπλισμού συστημάτων έξυπνης πόλης. 

Τέλος, η Δημοτική Αρχή είναι σε συνεχή συνεργασία με τον Σύλλογο του Ιστορικού Κέντρου προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που σχετίζονται με το αποχετευτικό αλλά και με παλιά κτήρια που κινδυνεύουν με κατάρρευση και για τα οποία αναζητείται λύση. 

Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τα μέλη του συλλόγου προκειμένου να συζητήσουν παρουσία και του προέδρου της ΔΕΥΑΙ το πρόβλημα με τις αποχετεύσεις και τα άλλα ζητήματα. 

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ