Πρόσω ολοταχώς για περισσότερους εμβολιασμούς

Τοπικά

Νέες εμβολιαστικές γραμμές ξεκινούν να αναπτύσσονται στην Π.Ε. Ιωαννίνων, καθώς το άνοιγμα της πλατφόρμας για περισσότερες ηλικιακές κατηγορίες φέρνει και αύξηση της διενέργειας εμβολιασμών. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, θα δημιουργηθούν συνολικά 21 εμβολιαστικές γραμμές από τις οποίες οι επτά θα είναι στο ΠΓΝΙ, οι πέντε στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, οι τρεις στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων και από μία γραμμή θα λειτουργεί στα ΚΥ Βουτσαρά, Μετσόβου, Δερβιζιάνων, Δελβινακίου, Κόνιτσας, και Πραμάντων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το προγραμματισμό των ραντεβού μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, ο αριθμός των εμβολιασμών αναμένεται να φτάσει και τους 1500 ημερησίως στην ΠΕ Ιωαννίνων, όταν ο μεγαλύτερος αριθμός μέχρι σήμερα φτάνει τους 950 εμβολιασμούς.

Ωστόσο, είναι μία διαδικασία που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα, κάποια από τα οποία έχουν ήδη αναφερθεί από το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας κυρίως όμως από την ΕΙΝΗ και τα συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζόμενων στις δομές υγείας. Η ανησυχία επιβεβαιώνεται στο νοσοκομείο Χατζηκώστα για την χωρική ικανότητα του νοσοκομείου να λειτουργήσει ταυτόχρονα πέντε εμβολιαστικές γραμμές από την προσεχή Τετάρτη, αν και ήδη η διοίκηση έχει δεσμεύσει χώρους προς το Τμήμα Αιμοδοσίας. Ωστόσο φαίνεται, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκύψει στον περιβάλλοντα χώρο, καθώς ο αριθμός των πολιτών, που προσέρχεται μέχρι σήμερα δεν ξεπερνά τους 160 και θα εκτιναχθεί στους 400 ίσως και περισσότερους από τις αρχές Μάιου. Έτσι, γίνονται κάποιες προσπάθειες και παρεμβάσεις, για τη βελτίωση των υποδομών στους εξωτερικούς χώρους, για την αποφυγή συνωστισμού.

 

Προβλήματα από τη μετακίνηση γιατρού 

 

Από την άλλη πλευρά, ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό που αφορά στην απόφαση μετακίνησης του ενός πνευμονολόγου που διαθέτει το νοσοκομείο Χατζηκώστα για την κάλυψη αναγκών τον Μάιο τουλάχιστον στο ΠΓΝΙ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στο νοσοκομείο Χατζηκώστα δημιουργείται τεράστιο ζήτημα στην απρόσκοπτη λειτουργία και κάλυψη των αναγκών στις Κλινικές και στις εφημερίες.

Η απόφαση έχει προκαλέσει ήδη τεράστιες αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα του νοσοκομείου, καθώς δημιουργούνται τετελεσμένα, που θέτουν εν αμφιβόλω την επαρκή λειτουργία της εφημερίας του νοσοκομείου. Η απόφαση αυτή μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ITV, δεν είναι στο ίδιο πλαίσιο με αυτήν που είχε ληφθεί το προηγούμενο διάστημα και αφορούσε ξανά μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού, καθώς έδινε τη δυνατότητα της εξεύρεσης της καλύτερης δυνατής λύσης, κατόπιν συνεννόησης των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων. 

 

Επιστρέφουν οι ΚΟΜΥ από τις 5 Μαΐου 

 

Στο μεταξύ, από την προσεχή Τετάρτη τουλάχιστον 5 Μαΐου, επιστρέφουν στα δύο νοσοκομεία οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, που θα διενεργούν rapid test σε ασθενείς με προγραμματισμένα ραντεβού και στους συνοδούς ασθενών. Για το θέμα υπήρξε σχετική ανακοίνωση χθες, τόσο από την περιφέρεια Ηπείρου που μνημονεύει τις παρεμβάσεις του κ. Καχριμάνη και της 6ης ΥΠΕ και των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων προς κυβερνητικούς παράγοντες, όσο και του νοσοκομείου Χατζηκώστα.

Το ωράριο λειτουργίας των ΚΟΜΥ θα είναι από 8.00 έως 14.00 (Δευτέρα – Παρασκευή). 

Η απόφαση ήταν επιβεβλημένη, όχι μόνο γιατί από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν και εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο ενισχύθηκε η ασφάλεια στα νοσοκομεία, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού από κάποιο κρούσμα εκτός νοσοκομείου, αλλά και επειδή η εικόνα των τελευταίων ημερών στα σημεία, όπου γίνονται τα rapid tests, ήταν απογοητευτική, με εκατοντάδες πολίτες να συνωστίζονται για να υποβληθούν σε test, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο νοσοκομείο την επόμενη ημέρα.