«Πράσινο φως» για δυο μικρά υδροηλεκτρικά στο Ζαγόρι

Τοπικά

Σειρά αποφάσεων έλαβε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης που συνεδρίασε. Η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την κατασκευή δύο μικρών υδροηλεκτρικών έργων στο Γρεβενίτι.

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου. Στις αποφάσεις που στάλθηκαν στα μέλη της επιτροπής γίνεται λόγος για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 

Στη συνεδρίαση μετείχε ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ένα έργο είναι στα όριο της ζώνης Natura και το άλλο εκτός ζώνης. «Σεβαστήκαμε την απόφαση της συνέλευσης των κατοίκων του χωριού» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Σουκουβέλος που αναφέρθηκε και σε άλλα παρόμοια έργα που λειτουργούν και δεν προκαλούν προβλήματα. 

Ο κ. Δημήτρης Δημητρίου σαν μελετητής και όχι σαν επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης, τάχτηκε υπέρ των έργων καθώς «το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τέτοιων παρεμβάσεων είναι ελάχιστο» όπως επανέλαβε πολλές φορές.

Αντιρρήσεις έντονες για πολλούς και διαφορετικούς λόγους -όπως το γεγονός οτι είναι κοντά σε περιοχή Natura αλλά και η έλλειψη σχεδίου για τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, διατυπώθηκαν από τους εκπροσώπους των παρατάξεων «Κοινό των Ηπειρωτών» «Λαϊκή Συσπείρωση» και  «Αριστερή Παρέμβαση».

Τελικά, η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί των φακέλων ΜΠΕ των έργων:

1 Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 63.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Φτέρη», Τ.Κ. Καρβουναρίου, Δήμου Σουλίου, ΠΕ Θεσπρωτίας.  

2.«Υφιστάμενη μονάδα παρασκευής έτοιμου σκυροδέματος, με διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, εγκατεστημένη και λειτουργούσα στην Τ.Κ. 

Κορώνης της Δ.Ε. Φαναρίου του Δ. Πάργας. 

  1. «Αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων, στη «Λιμνοπούλα» Ιωαννίνων.  
  2. Οριοθέτηση- Διευθέτηση ρέματος 5ηςΠολεοδομικής Ενότητας, Δ.Ε. Ηγουμενίτσας
  3. «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο, ρέματος ΖΟΡΙΚΑ, ισχύος 1,435 MW, στο Τ.Κ. Γρεβενετίου, Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου, Δ. Ζαγορίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».  
  4. «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο, ποταμού ΒΑΡΔΑ, ισχύος 1,12 MW, στο Τ.Κ. Γρεβενετίου, Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου, Δ. Ζαγορίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».  

7.«Πτηνοσφαγείο –τυποποιητήριο κρέατος, με υδρογεώτρηση, εγκατεστημένο στη θέση «ΜΠΙΕΤΙ» της Τ.Κ. Κατσικάς, Δ. Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων.  

  1. «Υφιστάμενη πτηνοτροφική μονάδα, δυναμικότητας 30.000 (αύξηση δυναμικότητας από 15.000 πτηνά πάχυνσης σε 30.000 πτηνά), με υδρογεώτρηση, εγκατεστημένη και λειτουργούσα στη θέση «ΣΑΔΙΑ ή ΦΤΕΛΙΑΔΑ» της Τ.Κ. Ανέζας, Δ. Αρταίων,  
  2. «Λατομείο μαρμάρων στη θέση «ΖΟΥΡΛΟΚΩΣΤΑ» της Τ.Κ. Κληματιάς, Δ.Ε. Ευρυμενών, Δ. Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων,».  

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ