Πλέον ζητά επιπλέον πόρους για σχολικές καθαρίστριες

Τοπικά

Επιστολή του δημάρχου Ιωαννίνων στον Υπουργό Εσωτερικών

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμος Ιωαννιτών υπεράσπιζε την επιλογή του να μειώσει τον αριθμό των σχολικών καθαριστριών σε σχέση με πέρυσι, αυτήν την εβδομάδα ανακοινώνει ότι ζητά επιπλέον χρηματοδότηση του Δήμου για την ενίσχυση της καθαριότητας στις σχολικές μονάδες με επιστολή του Δημάρχο Μωυσή Ελισάφ προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, στην ανακοίνωσή της:

«Ο Δήμος Ιωαννιτών και φέτος προχωρά στην πρόσληψη επιπλέον αριθμού σχολικών καθαριστριών από αυτόν που ορίζει το Υπουργείο Εσωτερικών καλύπτοντας το κόστος από τον δικό του προϋπολογισμό.

Η οικονομική κατάσταση και το υψηλό ενεργειακό κόστος που προκύπτει και θα πρέπει να καλυφθεί και τους επόμενους –χειμερινούς- μήνες, δεν επιτρέπει την πρόσληψη αντίστοιχου με τον περυσινό αριθμού σχολικών καθαριστριών από τον Δήμο μας, όταν μάλιστα αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του κράτους.

Η Δημοτική Αρχή απευθύνεται στο Υπουργείο ζητώντας την επιπλέον ενίσχυση για το νέο σχολικό έτος ώστε να προχωρήσει και σε επιπλέον προσλήψεις».

Η επιστολή

«Ο μέγιστος αριθμός προσλαμβανόμενων σχολικών καθαριστριών καθορίζεται με βάση των αριθμό των σχολικών αιθουσών που λειτουργούν στα σχολεία κάθε Δήμου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στις σχολικές μονάδες, οι πιθανές απουσίες προσωπικού, η γεωγραφική διασπορά των σχολικών συγκροτημάτων και οι αποστάσεις μεταξύ αυτών, αλλά και έκτακτοι παράγοντες που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Αν αναλογιστούμε δε ότι κατά την προσεχή σχολική χρονιά θα επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των ολοήμερων δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων και ότι ενδεχομένως κληθούμε να αντιμετωπίσουμε εκ νέου εποχικές εξάρσεις της πανδημίας covid-19 με εφαρμογή αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων, αντιλαμβάνεστε ότι οι Δήμοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν περαιτέρω για να καλύψουν τόσο τις υφιστάμενες ανάγκες όσο και αυτές που θα δημιουργηθούν.

Ο Δήμος μας, προκειμένου να καλύψει στο ελάχιστο τις ανάγκες που υπάρχουν, αποφάσισε να καλύψει με δικούς του πόρους τις μισθολογικές δαπάνες των σχολικών καθαριστριών, επιβαρύνοντας επιπλέον τον προϋπολογισμό του κατά περίπου 300.000,00€, στερώντας έτσι χρήματα από τους Δημότες μας και αδυνατώντας να καλύψουμε άλλες επείγουσες ανάγκες.

Επιπλέον, στην όλη προσπάθεια θα συνδράμει και ελάχιστο προσωπικό κοινωφελούς εργασίας» σημειώνει ο Δήμαρχος στην επιστολή του.

Ο Δήμαρχος σημειώνει ακόμα ότι κατά την προηγούμενη χρονιά υπήρξε σημαντική οικονομική επιβάρυνση του Δήμου η οποία ανήλθε στις 950.000 για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων λόγω και τις πανδημίας και αναφέρει ότι φέτος δεν υπάρχει ανάλογη δυνατότητα. «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και φέτος, καθώς λόγω των αυξημένων αναγκών μας (ενεργειακό κόστος, κόστος ανατιμήσεων στις προμήθειες υλικών και βασικών ειδών καθημερινής λειτουργίας των Δήμων, κόστος ανατιμήσεων στην εκτέλεση των τεχνικών έργων κ.λ.π) δεν μπορούμε να καλύψουμε τις απαιτούμενες δαπάνες για τις σχολικές καθαρίστριες, δαπάνες που δεν αποτελούν αρμοδιότητα των Δήμων μας, αλλά του ίδιου του κράτους.

Κύριε Υπουργέ, με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών και των εκπαιδευτικών μας και προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις – όπως ήδη συνέβη στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου μας – σας ζητώ να εξαντλήσετε τα περιθώρια εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων, ώστε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν με ασφάλεια και την επόμενη χρονιά» καταλήγει ο Δήμαρχος.

Σημειώνεται ακόμα ότι ο Δήμαρχος είναι σε επικοινωνία με το Προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ζητώντας και την δική της παρέμβαση καθώς το πρόβλημα είναι ίδιο και μεγαλύτερο για τους περισσότερους δήμους της χώρας.

Τέλος, αναφέρεται πως με αφορμή αιτήματα που έχουν τεθεί από παρατάξεις της αντιπολίτευσης το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

 

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ