ΠΓΝΙ -Σε κατάσταση συναγερμού οι υγειονομικοί

Τοπικά

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων στον κλάδο της υγείας, απέναντι στο Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση και το οποίο αφορά στην δευτεροβάθμια υγεία

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων στον κλάδο της υγείας, απέναντι στο Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση και το οποίο αφορά στην δευτεροβάθμια υγεία, με τη Δευτέρα να είναι η πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων με τρίωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ η κορύφωση των αντιδράσεων θα γίνει την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου με στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι.

Στα Γιάννενα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι της Πέμπτης στην κεντρική πλατεία, ενώ χθες Δευτέρα εκπρόσωποι των νοσοκομειακών ιατρών, των εργαζόμενων, μόνιμων και συμβασιούχων και της ΑΔΕΔΥ έστειλαν το μήνυμα της συμμετοχής στην κινητοποίηση, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος σε αυτήν.

Ο Χαρ. Παππάς, Γεν. Γραμματέας της ΕΙΝΗ τόνισε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, κάνοντας λόγο για ένα Νομοσχέδιο που καταργεί τη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια υγεία.

«Η Κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, για να απολαμβάνουν αυτονόητες και δωρεάν μέχρι σήμερα παροχές υγείας. Ανοίγει μία πόρτα για απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή, κάτι που δε συνιστά αναβάθμιση, αλλά κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων του ΠΓΝΙ Γ. Φλούδας από την πλευρά του χαρακτήρισε «άκυρη και άκαιρη» τη χρονική στιγμή της κατάθεσης του Νομοσχεδίου, καθώς η στελέχωση των νοσοκομείων και η βιωσιμότητά τους, δεν έχουν γίνει σαφή με βάση τα οικονομοτεχνικά στοιχεία και δεδομένα. Επίσης τόνισε πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην εργασία τους.

Ο Γ. Πρέντζας από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών τόνισε πως το Νομοσχέδιο κατεδαφίζει ό,τι είχε απομείνει όρθιο στο ΕΣΥ, ενώ ο Αλ. Μάρκου από τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου στο ΠΓΝΙ ανέφερε, ότι παρότι υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα, όπως αποδεικνύεται από τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών, το υπουργείο αρνείται να ικανοποιήσει τα δικά τους αιτήματα.

Τέλος, την πλήρη υποστήριξη στα αιτήματα των εργαζόμενων στον κλάδο υγείας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας, καλώντας τους συναδέλφους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση να δώσουν δυναμικό παρών στην συγκέντρωση της Πέμπτης.

«Η κατάθεση του νομοσχεδίου – εκτρώματος, παρά την καθολική καταδίκη του από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς και το σύνολο των εργαζομένων στο ΕΣΥ δείχνει ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της υγείας. Την πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γρίβας.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ιωαννίνων

Απέναντι στο νομοσχέδιο τάχθηκε και με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ιωαννίνων, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο που πέρασε «νύχτα» από τη Βουλή, δίνοντας «χαριστική βολή στο τελευταίο αποκούμπι για τον Ελληνικό λαό, καθώς μεταξύ άλλων δίνει την δυνατότητα στους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, και ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας. Οι ασθενείς, εύκολη πελατεία πλέον στον ιδιωτικό τομέα, Θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το ήδη μειωμένο εισόδημά τους. Ενώ όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν θα μπαίνουν σε πολύμηνες αναμονές για εξετάσεις και χειρουργεία με κίνδυνο της υγείας τους. Ταυτόχρονα το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο με γιατρούς να τρέχουν από τα νοσοκομεία στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές, και στον τρόπο άσκησης της Ιατρικής ειδικότητας», αναφέρει.

Παράλληλα, στηλιτεύει την κυβέρνηση για  «νεοφιλελεύθερες εμμονές της και πιέσεις ιδιωτικών συμφερόντων», καλώντας την να προχωρήσει σε αύξηση των δαπανών για την υγεία, στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτό, γενναίες αυξήσεις στους γιατρούς και υγειονομικούς και πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα εργαζομένων και πολιτών.

«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τελειώνει με τον τελευταίο θεματοφύλακα του κοινωνικού κράτους. Ο αγώνας ενάντια στις επιλογές αυτές αφορούν ολο τον λαό που θα πρέπει να παλέψει για το δικαίωμα του στην αξιοπρέπεια και στη ζωή. Καλούμε σε ένα ευρύτατο συνδικαλιστικό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα διατρανώσει το «κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ» και θα διεκδικήσει  τη συνολική αναβάθμιση της δημόσιας φροντίδας υγείας. Είμαστε απέναντι στις επιλογές αυτές και δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί», καταλήγει.