Πέρασαν την πόρτα του σχολείου με αρνητικό rapid test

Τοπικά

Επιστροφή των μαθητών Λυκείων σε όλη τη χώρα μετά από πολύ μεγάλο διάστημα απουσίας

Επιστροφή των μαθητών Λυκείων σε όλη τη χώρα μετά από πολύ μεγάλο διάστημα απουσίας των μαθητών από την δια ζώσης εκπαίδευση.
Έχοντας κάνει το τεστ και έχοντας τις σχετικές βεβαιώσεις αρνητικού ελέγχου, οι μαθητές των Λυκείων και στην Ήπειρο επέστρεψαν στις αίθουσες όπου ανταμώθηκαν με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Η πρώτη μέρα της επανεκκίνησης κύλησε χωρίς προβλήματα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου Κώστας Καμπουράκης.

Συνολικά στα 51 ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που λειτουργούν στην Ήπειρο η προετοιμασία ήταν καλή ενώ για όλες τις σχολικές μονάδες υπήρξε πρόνοια για αντισηπτικά και για τον αερισμό των αιθουσών καθώς εξαιτίας της καλοκαιρίας σε πολλά σχολικά συγκροτήματα τα παράθυρα έμειναν ανοιχτά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, επισήμως μόνο 10 μαθητές απουσίαζαν λόγω θετικού self test και ένας εκπαιδευτικός. Από τους δέκα μαθητές, οι επτά φοιτούν σε σχολικά συγκροτήματα των Ιωαννίνων.

Από το σύνολο των μαθητών 7.449 απουσίαζε το 9% χωρίς ωστόσο να είναι αποσαφηνισμένοι οι λόγοι της απουσίας αυτής. Πολλοί γονείς όταν εντοπίσουν θετικό rapid test προχωρούν και σε μοριακό έλεγχο πριν δηλώσουν το τελικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα του υπουργείου και ενημερώσουν σχετικά και την διεύθυνση του σχολείου που φοιτά ο μαθητής ή η μαθήτρια.
Τα όποια προβλήματα υπήρξαν με τα τεστ σε μαθητές Εσπερινών Λυκείων όπως ανέφερε ο κ. Καμπουράκης αντιμετωπίστηκαν ενώ προβλήματα υπάρχουν για αλλοδαπούς μαθητές που δεν έχουν ΑΜΚΑ και έτσι δεν μπορούν να παραλάβουν self test. «Για το θέμα αυτό έχουμε υποβάλλει σχετικές ερωτήσεις στο υπουργείο και αναμένουμε», είπε ο κ. Καμπουράκης.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Καμπουράκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που νοσούν.
Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες: έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Να υπενθυμίσουμε ότι εκτός, από τη διενέργεια των self tests κατ’ οίκον, στα λύκεια ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωναϊού. Αναλυτικότερα: υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες μαθητών στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Επίσης, προβλέπονται η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, καθώς επίσης και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Οι μαθητές που ρωτήθηκαν για την επιστροφή τους στα θρανία και την διαδικασία υποστήριξαν ότι η διενέργεια του rapid test δεν ήταν κάτι τρομερά δύσκολο ενώ πολλοί που δεν κατάφεραν να πάρουν ηλεκτρονική βεβαίωση προσήλθαν έχοντας χειρόγραφη βεβαίωση ώστε τα παιδιά να μπουν στο σχολείο.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ