Παρουσία της υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη οι εργασίες

Τοπικά

Το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών θα διεξαχθεί στα Γιάννενα και στο Νησί της Παμβώτιδας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό συνέδριο κατά την διάρκεια του οποίου αναμένεται να αναλυθούν διεξοδικά όλα τα θέματα που απασχολούν τα μικρά νησιά και να παρουσιαστούν σχέδια και προτάσεις για την επίλυση των ζητημάτων αλλά και την ανάδειξη των νησιών.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ενώ εκπρόσωποι των υπουργείων Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,     Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Τουρισμού και Περιβάλλοντος θα συμμετέχουν με ενδιαφέρουσες θεματικές, αλλά και με ανακοινώσεις σε φλέγοντα ζητήματα των νησιών.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, αναφέρθηκε στην απόφαση το φετινό Συνέδριο να πραγματοποιηθεί στο Νησί των Ιωαννίνων στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Όπως είπε: «Oι μικρονησωτικές κοινωνίες μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης, τόσο των δικών τους κοινωνιών, όσο και σε εθνικό επίπεδο ως μέρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης- περιφερειακής ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τίτλος του Συνεδρίου είναι: «Ισχυρά μικρά νησιά, ισχυρή Ελλάδα».

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Δικτύου στην πόλη, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της ενεργούς συμμετοχής των κρατικών φορέων στο Συνέδριο, καθώς με τον τρόπο αυτό θα αναδειχθούν σημαντικά προβλήματα και θα προωθηθεί η δυνατότητα επίλυσής τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μικρών Νησιών θα τεθούν στο επίκεντρο και τα ζητήματα του Νησιού της λίμνης Παμβώτιδας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Βασίλης Βασιλείου στάθηκε στη σημασία της διασύνδεσης της επιχειρηματικότητας.

Στο σκοπό του Νησιωτικού Ευρωπαϊκού Δικτύου που είναι η παρέμβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για τη δημιουργία πολιτικών ανάπτυξης των νησιών, αναφέρθηκε ο Πρόεδρός του Γιώργος Μπενέτος.

Τη δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας στα μικρά νησιά περιέγραψε ο Δήμαρχος Πάτμου Ελευθέριος Πέντες, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας νέου νομοθετικού πλαισίου.

Τέλος, ο Δήμαρχος Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης τόνισε ότι αποτελεί στοίχημα η επιστροφή των νέων στα νησιά, ώστε να αποκτήσουν ξανά ζωή και να καταφέρουν να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα Σάββατο στις 11.00 θα γίνουν οι  χαιρετισμοί. Στις 11.45 θα τοποθετηθεί ο Σπυρίδων Σπυρίδων. Δ/νων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ: EETAA και Μικρά Νησιά. Εργαλεία και πολιτικές στήριξης

Στις  12.00 – 13.00 θα ακολουθήσει το πάνελ με τίτλο: Αγροδιατροφικός Τουρισμός στα Μικρά Νησιά ( Συνεργασία Υπουργείο Τουρισμού με Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Συμμετέχουν: Υφυπουργός Τουρισμού  Σοφία Ζαχαράκη,   Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου και διοικητικά στελέχη των Υπουργείων

Την Κυριακή από τις 10.00 εως τις 13.30 θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών.  Συζήτηση και προτάσεις επί του Συνεδρίου  . Συμπεράσματα  – Αποφάσεις .  Ανακοίνωση πρόσκλησης 14ου Πανελλήνιου Συνέδριου Μικρών Νησιών.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ