Πανελλαδικές πρωτοβουλίες για υγεία και ακρίβεια

Τοπικά

Δριμύτατη κριτική άσκησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων ΑΡΠΗ και ΑΡΠΙ.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων τα έβαλαν όλα τα θέματα στο τραπέζι ασκώντας κριτική στους χειρισμούς της Περιφέρειας και του δήμου Ιωαννιτών.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι χειρισμοί τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της περιφερειακής. Ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα, Χρήστος Πατσούρας, επικεντρώθηκε στην εκλογή του  νέου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών των επιτροπών του Δήμου που έγινε στις 9 Ιανουαρίου 2022, μιλώντας για «αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων» Μίλησε για συρρίκνωση του ρόλου των συμβουλίων ενώ είπε ότι οι  μικρές παρατάξεις μένουν εκτός».

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ΑΡΠΗ Ζώης Γαλατάς, επικεντρώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο επιμένοντας ότι οι συνεδριάσεις πρέπει να  γίνονται δια ζώσης κάνοντας και εκείνος λόγο για απαξίωση των λειτουργιών.

Στο μεταξύ, κοινό κάλεσμα δράσης απηύθυναν για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται το ερχόμενο Σάββατο 22 Ιανουαρίου αλλά και στις 5 Φεβρουαρίου.

Η πρώτη από τις δύο δράσεις, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 του μήνα με την  ημέρα «Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια», ενώ στις 5 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα η «Πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στις αυξήσεις ρεύματος-θέρμανσης και την ακρίβεια», με δράσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων κάλεσαν τους πολίτες να αντιδράσουν διεκδικώντας την αξιοπρέπειά τους για μια καλύτερη ζωή καθώς όπως επεσήμαναν η πολιτική της κυβέρνησης είναι «δολοφονική».

Όπως είπαν, «μπροστά στην εκτίναξη των κρουσμάτων, η κυβέρνηση συνεχίζει την προκλητική εξυπηρέτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας, αρνούμενη, όχι μόνο να ικανοποιήσει τα αιτήματα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά ακόμα και να εξασφαλίσει επαρκή, δωρεάν τεστ. Τεράστιες ουρές συγκεντρώνονται έξω από διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ο ΕΟΔΥ έχει καταρρεύσει. Το ΕΣΥ έχει αποδεκατιστεί με αποτέλεσμα την αύξηση θανάτων από Covid19 και την αδυναμία κάλυψης άλλων επειγουσών ιατρικών αναγκών. Επιλέγει αλλοπρόσαλλα μέτρα, απαγορεύσεις και περιορισμούς δήθεν για τον περιορισμό της πανδημίας και ταυτόχρονα εστιάζει στην πόλωση, τη στοχοποίηση, την επίκληση της ατομικής ευθύνης, τους διαχωρισμούς και στις διαρκείς διαβεβαιώσεις για το «τέλος της πανδημίας», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκαν στις τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση). «Οι αυξήσεις σε τρόφιμα, διόδια, μετακίνηση, βασικά αγαθά οδηγούν ακόμα περισσότερα νοικοκυριά στη φτώχεια».

Καταλήγοντας επικεντρώθηκαν στα αιτήματα των κινητοποιήσεων που αναλύονται ως εξής:

  • Στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του εξοπλισμού και υποδομών. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ένταξή τους στο δημόσιο σχεδιασμό.
  • Άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία.
  • Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο, αλλά αντίθετα να ανοίξουν οι κλειστές μονάδες. Επιστροφή των υπό αναστολή υγειονομικών.
  • Ενίσχυση του μαζικού εμβολιασμού για όλους.
  • Όχι στους διαχωρισμούς και στη σκοταδιστική εκστρατεία ενάντια στον εμβολιασμό. Κατάργηση των προστίμων, της αναστολής εργασίας, των απολύσεων και διαχωρισμών των ανεμβολίαστων.
  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επίδομα ανεργίας ίσο με τον κατώτατο μισθό.
  • Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τη στεγαστική επισφάλεια. Απαγόρευση εξώσεων, πλειστηριασμών, και διακοπών παροχής. Φραγμός στις αυξήσεις των ενοικίων.
  • Όχι στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και τον κρατικό αυταρχισμό.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ