Οσονούπω ξεκινούν τα προγράμματα εκπαίδευσης προσφύγων -μεταναστών

Τοπικά

Εθιμοτυπικές επισκέψεις στα δημαρχεία Ιωαννίνων και Ζίτσας πραγματοποίησε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.

Η κα. Βούλτεψη βρέθηκε στον Κατσικά και στη δομή της Αγίας Ελένης, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί δια ζώσης για τα θέματα και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στα camp προκειμένου όπως είπε, σε δεύτερο χρόνο, να υλοποιηθούν τα ανάλογα έργα.

Στις δηλώσεις της επανέλαβε το γενικό πλαίσιο που αφορά την υλοποίηση νέων προγραμμάτων για την ένταξη αιτούντων ασύλου στην αγορά εργασίας.

Έρχονται τα προγράμματα εκπαίδευσης

Η κα Βούλτεψη αναφέρθηκε στις νέες δράσεις που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης για τους αιτούντες άσυλο, μέσω των οποίων μπορούν να εκπαιδευτούν και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας την τοπική παραγωγή και οικονομία. Στο επόμενο διάστημα σύμφωνα με την υφυπουργό, θα ξεκινήσει η έναρξη των προγραμμάτων γλωσσομάθειας, πρακτικής άσκησης και άσκησης επί του έργου. Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν συνολικά 32 εκ. ευρώ για προγράμματα εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών με την Ήπειρο να αποτελεί μια από τις περιοχές στόχους, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και με το νέο ΕΣΠΑ, με περισσότερες χρηματοδοτήσεις.

«Η χώρ κινείται σε δυο επίπεδα: έλεγχο των συνόρων και ανθρωπιστική βοήθεια μαζί με την ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην αγορά εργασίας. Αυτοί οι δυο στόχοι είναι αλληλένδετοι και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες» υπογράμμισε, δίνοντας το γενικό πλαίσιο δράσης.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Χριστίνα Κωτσαντή και ο αντιδήμαρχος Έργων κ. Γιώργος Αρλέτος παρουσίασαν τις δράσεις και πρωτοβουλίες υποστήριξης των προσφύγων, τις οποίες υλοποίησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας η δημοτική αρχή ενώ είπε ότι δρομολογούνται πέντε νέα έργα σε όλη την έκταση του δήμου τα οποία και επισκέφθηκε η υφυπουργός.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ