«Ωριμάζει» η αεροπορική σύνδεση με τη Γερμανία

Τοπικά

Τι συζητήθηκε στις συναντήσεις της γερμανικής αποστολής με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων

Τις δυνατότητες για συνεργασία της Ηπείρου με τη Γερμανία και ειδικά με την ευρύτερη περιοχή της Ρηνανίας Βεστφαλίας ανοίγει η επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής που πραγματοποιείται από την Τετάρτη στην Ήπειρο με επικεφαλής τον Γιαννιώτη Δήμαρχο του Schwerte Δημήτριο Αξούργο και τη Γενική  Πρόξενο της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου.

Η επιχειρηματική αποστολή εστιάζει το ενδιαφέρον της στους κλάδους τροφίμων, τουρισμού και ενέργειας, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και η αεροπορική σύνδεση του Ντόρτμουντ με τα Ιωάννινα.

Αναλυτική συζήτηση για συνεργασίες έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης καλωσόρισε την γερμανική αποστολή, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Δ. Αξούργο και την Γενική Πρόξενο Μαρία Παπακωνσταντίνου για την αμέριστη βοήθεια που παρείχαν σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις, είτε τουρισμού, είτε προϊόντων που συμμετείχε η Ήπειρος στη Γερμανία.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις ευοίωνες προοπτικές που υπάρχουν για ευρύτερες συνεργασίες ηπειρωτικών και γερμανικών επιχειρήσεων, αναφέροντας ως παράδειγμα την εγκατάσταση στα Ιωάννινα των εταιριών υψηλής τεχνολογίας και την ανάληψη εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου της πρωτοβουλίας για την κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.

Υπογράμμισε τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται στον τουρισμό σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και την παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση σε αγορές του εξωτερικού.

Αναφερόμενος στην αεροπορική σύνδεση Ντόρτμουντ και Ιωαννίνων ο Περιφερειάρχης μετέφερε στους παριστάμενους εκπροσώπους του γερμανικού αερολιμένα και γερμανικής αεροπορικής εταιρίας, τη διαβεβαίωση ότι θα παράσχει κάθε δυνατή στήριξη στη βάση των όσων αποφασιστούν με τον – επίσης παριστάμενο- αερολιμενάρχη Ιωαννίνων Βασίλη Μητσιμάρη.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος  εξέφρασε τη βεβαιότητα  ότι η επίσκεψη της επιχειρηματικής αποστολής θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της Ηπείρου με τη Γερμανία, ενώ γνωστοποίησε ότι και τρίτη μεγάλη εταιρία υψηλής τεχνολογίας που εδρεύει στη Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μονάδα στα Ιωάννινα και να εγκατασταθεί στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.

Ο Δήμαρχος Schwerte  κ. Αξούργος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη χαρά του που παρά τις δυσκολίες κατάφερε η αποστολή να επισκεφθεί τα Ιωάννινα.

«Πιστεύω – συνέχισε- ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ότι έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη, και επιχειρηματική, και για τους ανθρώπους της περιοχής και του τουρισμού. Ζείτε σε μια πανέμορφη περιοχή, που έχει να προσφέρει πολλά πράγματα, τόσο στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, σε υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα, αλλά σε ότι αφορά σύγχρονες μεγάλες επιχειρήσεις. Θέλω να συγχαρώ όλους αυτούς που κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια. Από την πλευρά μου θα κάνω ότι μπορώ, ώστε να μπορέσει να κλείσει με επιτυχία η συνάντηση».

Τέλος η Γενική Πρόξενος στο Ντίσελντορφ κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το ταξίδι σχεδιάστηκε πριν από δύο χρόνια στη μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών της Κολωνίας, όπου ήταν παρόντες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και ο Δήμαρχος του  Schwerte,  «όπου η Ήπειρος ήταν παρούσα με μια πολύ δυναμική παρουσία. Η εξωστρεφής Ήπειρος που έχω την χαρά να την υποδέχομαι σε κάθε μεγάλη έκθεση στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, την Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού, τη Διεθνή Έκθεση Κρασιού και φυσικά στην Έκθεση της Anuga».

Αναφερόμενη στους στόχους της αποστολής, είπε ότι έρχεται με τις καλύτερες προοπτικές, ενώ για την απευθείας αεροπορική σύνδεση του Ντόρτμουντ με τα Ιωάννινα, είτε αυτή θα είναι: «Μια μεγάλη πόρτα η οποία θα φέρει ακόμα πιο κοντά την Ήπειρο με τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας και το κρατίδιο με τη μεγαλύτερη ελληνική παρουσία, που έχει τη χαρά να φιλοξενεί την έδρα της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών Ευρώπης».

Καταλήγοντας τόνισε:  «Ελπίζω ότι θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξη, και για την αεροπορική σύνδεση και για τις μετά επισκέψεις και επαφές στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας  και Έρευνας, και στα εξαιρετικά μέρη της Ηπείρου όπου θα είμαστε κοντά στους δραστήριους και εξωστρεφείς παραγωγούς με τα τόσο υψηλής αξίας προϊόντα, και στον τομέα του τουρισμού που θα έχουμε επίσης εξαιρετικές επαφές».

Στη συνάντηση – σύσκεψη παρέστησαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για την προώθηση των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Αναστασία Σίμου- Τάσιου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης  Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, εμπορίου και Τουρισμού κ. Ιουλία Μαρκούλα και η Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού κ. Σοφία Φούκη.

Στο Δημαρχείο Ιωαννίνων

Με τον Γιαννιώτη Δήμαρχο Δημήτριο Αξούργο και την Πρόξενο της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ συναντήθηκε την Τετάρτη το πρωί και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Ελισάφ συζητήθηκαν οι προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας της πόλης των Ιωαννίνων και του Schwerte στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας, του τουρισμού και της επιστήμης.

Παράλληλα, τέθηκε επί τάπητος η προοπτική αεροπορικής σύνδεσης της Γερμανίας με τα Ιωάννινα, μια προοπτική που είχε συζητηθεί και κατά το παρελθόν και την οποία στηρίζει η δημοτική αρχή της πόλης μας στο πλαίσιο ενίσχυσης του τουρισμού.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στάθηκε ιδιαίτερα στη δραστηριοποίηση κορυφαίων γερμανικών εταιρειών υψηλής Τεχνολογίας στα Ιωάννινα που αποτελεί προτεραιότητα για την ανάπτυξη της περιοχής και συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων της περιοχής μας με τη Γερμανία.

Προτεραιότητα αποτελεί και η αύξηση επισκεπτών στην περιοχή μας, όπως και η σύνδεση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με Γερμανικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα.

Οι δύο Δήμαρχοι και η Πρόξενος συμφώνησαν σε σύσφιξη των σχέσεων τους προς την κατεύθυνση της αδελφοποίησης της πόλης των Ιωαννίνων με την πόλη του Schwerte.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα.