Όλα του τουρισμού… δύσκολα

Τοπικά

Η επανεκκίνηση του τουρισμού τέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών. Στην Επιτροπή μετείχαν εκπρόσωποι των παρατάξεων και επαγγελματικών φορέων της περιοχής, όπως της Ένωσης Ξενοδόχων, του επισιτιστικού κλάδου και γραφείων ταξιδίων.
Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Λώλης στην εισήγησή του ανέφερε τις ενέργειες που έχουν γίνει ήδη από το Δήμο ώστε τα Γιάννενα να περιλαμβάνονται στις τουριστικές προβολές του ΕΟΤ και του Υπουργείου Τουρισμού και τόνισε ότι οι ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την πανδημία απαιτούν ειδική αντιμετώπιση.
Το μεγάλο πλεονέκτημα για την πόλη είναι το υψηλό επίπεδο υγειονομικών υπηρεσιών όπως και η λειτουργία Νοσοκομείου αναφοράς για τον Covid-19.
Για τον Δήμο Ιωαννιτών προτεραιότητα υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί αποτελεί ο οδικός τουρισμός, τόσο ο εσωτερικός όσο και από τις γειτονικές χώρες.
Ο κ. Λώλης, απαντώντας και σε ερωτήματα που τέθηκαν, ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή Ανασυγκρότησης που συστήθηκε, έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και δεν υποκαθιστά την θεσμοθετημένη Επιτροπή Τουρισμού.
Επίσης επισημάνθηκε με έμφαση η ανάγκη να τηρούνται απ’ όλους τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να μην υπάρξουν κρούσματα στην περιοχή το επόμενο διάστημα και να δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες ασφάλειες.
Όλες οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις που κατατέθηκαν θα εξεταστούν με προσοχή ώστε όσες είναι εφικτό να υλοποιηθούν, να υιοθετηθούν στην καμπάνια προβολής των Ιωαννίνων.

Τι είπαν οι συμμετέχοντες

Οι συμμετέχοντες και κυρίως οι εκπρόσωποι παρατάξεων ζήτησαν να δουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του Τουρισμού. Κάτι βέβαια που δεν υπήρξε! Ο Στέφανος Ζέρβας από την παράταξη του Θωμά Μπέγκα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να αναλυθεί η επιλογή των Βαλκανικών χωρών ενώ παράλληλα κάλεσε τον κ. Λώλη να εξηγήσει το σκεπτικό της προβολής που αναμένεται να λάβει χώρα το επόμενο διάστημα.
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και τώρα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε γιατί θα αρχίσουν τα λουκέτα Έχουμε μια σειρά από θέματα και πρέπει να βοηθήσει και ο δήμος καθώς είναι δύσκολα τα πράγματα ειδικά για την τηλεκατάρτιση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων κ. Σουρέλης ζητώντας μείωση των τελών αλλά και ένταξη σε προγράμματα ενίσχυσης.
Ο κ. Στάθης Σιούτης από την παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη είπε ότι «άλλο περίμεναν και άλλο άκουσαν», υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο» για να αναρωτηθεί δημόσια «Τι ωφελεί ο σύμβουλος;», εννοώντας τον σύμβουλο τουριστικής προβολής.
Παράλληλα στάθηκε σε όλα τα αιτήματα που έχει θέσει η παράταξή του μεταξύ των οποίων και αυτό της πεζοδρόμησης του παραλίμνιου στο οποίο είναι κάθετα αντίθετοι καθώς δεν εξυπηρετεί κανέναν!
Ο Αστέρινος Μάνθος από την παράταξη του Λαζάρου Νάτση είπε ότι «δυστυχώς ακούμε ευχολόγια και δεν βλέπουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. «Πάλι χωρίς σχέδιο… Ο δήμος οφείλει να έχει δικό του σχέδιο. Ζήτησα την εισήγηση και η απάντηση που έλαβα είναι η ανακοίνωση –πρόσκληση για την επανεκκίνηση του τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφορά έκανε και εκείνος στο κλείσιμο του παραλιμνίου λέγοντας ότι κάθε φορά που τέθηκε θέμα για το κλείσιμο του παραλίμνιου δημιουργήθηκαν ζητήματα μετακίνησης πολλών ατόμων ενώ δημιουργήθηκε τεράστιο ζήτημα και με την κίνηση.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων κ. Χρήστος Τάτσης αναφέρθηκε σε όλα όσα περίμεναν από την κυβέρνηση αλλά παρέμειναν υποσχέσεις. «Για να συνεχίσουμε να είμαστε ψηλά σαν τουριστικός προορισμός θα πρέπει να υπάρχουν υψηλές παροχές και όχι επιφανειακή εξυπηρέτηση» ανέφερε ενώ στάθηκε στα σενάρια που θέλουν, εάν δεν αλλάξει η κατάσταση, να κινδυνεύουν 2.500 θέσεις απασχόλησης.
«Από την κυβέρνηση δεν είδαμε την διάθεση. Ο Δήμος θα πρέπει να συμβάλλει καθοριστικά ώστε να ενισχύσει την επανεκκίνηση του τουρισμού στην περιοχή μας και να συνδράμει ώστε να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις μας», τόνισε μεταφέροντας την μεγάλη αγωνία που υπάρχει.
Να σημειώσουμε ότι για το ζήτημα του Παραλιμνίου και την απαγόρευση των οχημάτων τις απογευματινές ώρες, ο κ. Λωλης απάντησε ότι «όλα τα δεδομένα θα εξεταστούν αμέσως μετά την πάροδο της δοκιμαστικής περιόδου».