Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΖΕΛΗΣ – Εκπαιδεύονται για τον έλεγχο στους ταχογράφους

Τοπικά

Εκπαιδεύονται από ειδικό κλιμάκιο αστυνομικοί των τμημάτων Τροχαίας στα θέματα ελέγχου των ταχογράφων σε βαρέα και μη οχήματα.
Το κλιμάκιο σύμφωνα με τον διοικητή της Τροχαίας Ιωαννίνων Γιώργο Αζέλη, την Τετάρτη έκανε το θεωρητικό κομμάτι και την Πέμπτη το πρακτικό. Οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται διαρκώς ώστε να είναι έτοιμοι και εκπαιδευμένοι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αζέλης.
Οι ταχογράφοι είναι όργανα τα οποία τοποθετούνται σε φορτηγά/λεωφορεία ώστε ανά πάσα στιγμή σε ειδικό δίσκο να καταγράφεται η ταχύτητα του οχήματος, ο χρόνος κίνησης/στάσης και τα διανυθέντα χιλιόμετρα του οχήματος.
«Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να μπορεί ανα πάσα στιγμή να γίνει έλεγχος στο όχημα και τον οδηγό του . Η κόπωση και η υπερβολική ταχύτητα αποτελούν τις συνηθέστερες αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων από οδηγούς φορτηγών, πούλμαν και εταιρικών αυτοκινήτων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο διοικητής.
Η κόπωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο 20% περίπου των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται βαρέα επαγγελματικά οχήματα.
Η νομοθεσία θέτει ανώτατα όρια στον χρόνο οδήγησης για τους επαγγελματίες οδηγούς, όταν ένα μέρος ή όλο το ταξίδι τους γίνεται σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ. Ο χρόνος οδήγησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 9 ώρες την ημέρα ή τις 56 ώρες την εβδομάδα. Μετά από οδήγηση 4,5 ωρών οι οδηγοί πρέπει να κάνουν διάλειμμα τουλάχιστον 45 λεπτών.

Πάλι χιονοπτώσεις
Ο διοικητής της Τροχαίας αναφέρθηκε και στα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις στα ορεινά. Ο κ. Αζέλης επανέλαβε τη σύσταση στους οδηγούς να έχουν πάντα κοντά τους αντιολισθητικές αλυσίδες ώστε να μπορούν αφενός να κινηθούν και αφετέρου να φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους.