Ο δήμαρχος κοντά στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας

Τοπικά

Με ανθρώπους της τρίτης ηλικίας είχε την ευκαιρία να βρεθεί και να μιλήσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου

Με ανθρώπους της τρίτης ηλικίας είχε την ευκαιρία να βρεθεί και να μιλήσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου στα πλαίσια επισκέψεων που έκανε σε ΚΑΠΗ του Δήμου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε η αναβάθμιση της λειτουργίας των ΚΑΠΗ που έμειναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας της πανδημίας.

Ο κ. Παπαγεωργίου συνοδευόμενος από τον πρόεδρο Δημήτρη Πάνου αντάλλαξαν απόψεις για την διεύρυνση των δράσεων και των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ΚΑΠΗ σε εκατοντάδες πολίτες της τρίτης ηλικίας.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να αναβαθμίσει τα ΚΑΠΗ ώστε να γίνουν πραγματικός χώρος αξιοποίησης δημιουργικού χρόνου για τα μέλη τους.

Στα 12 ΚΑΠΗ είναι εγγεγραμμένα περίπου 2.500 μέλη σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ.

Όπως εξήγησε, τα ΚΑΠΗ  έκλεισαν από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 και χρειάστηκαν πολλές παρεμβάσεις στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για να ξανά ανοίξουν για ψυχαγωγικούς σκοπούς και πλήρη λειτουργία.

Ο απολογισμός δράσεων που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τον ΟΚΠΑΠΑ παρά τα χρόνια που έμειναν κλειστά είναι πλούσιος

-Η πιο σημαντική παρέμβαση  ήταν οι «Ψηφιακές Γωνιές» που έγιναν σε όλα τα ΚΑΠΗ και το ΚΗΦΗ για εκπαίδευση των μελών στην ψηφιακή τεχνολογία και τη χρήση του διαδικτύου. Εκπαιδεύτηκαν από εξαιρετικούς εκπαιδευτές περίπου 250 μέλη.

-Από τον Ιανουαρίου του 2020 λειτουργεί στο 2ο ΚΑΠΗ ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια όπου εξετάστηκαν περίπου 600 συμπολίτες μας.

-Σε συνεργασία με την Ε.Ψ.Ε.Π.. έγινε εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. και υποστήριξη ατόμων πασχόντων από Άνοια.

-Έγιναν προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης και σωματικής ευεξίας με καθηγητές φυσικής αγωγής.

-Πραγματοποιήθηκαν περιηγήσεις- ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία και λαογραφικά μουσεία της πόλης μας σε συνεργασία με ομάδα εθελοντών όπως και δωρεάν εκδρομές και ξεναγήσεις σε συνεργασία με το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου.

-Συμμετοχή μελών των ΚΑΠΗ στο Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού Μαστογραφικού ελέγχου.

-Σε συνεργασία με την ομάδα «Δίψακος» δράσεις με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης και Καρδιολογικά προβλήματα» .

-Σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. διοργανώθηκαν ομιλίες με θέμα: «Το άγχος και οι τεχνικές διαχείρισης στην Τρίτη ηλικία»

-Σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων δημιουργία τμήματος θεατρικής ερασιτεχνικής ομάδας μελών των ΚΑΠΗ.

-Συμμετοχή των μελών στο 2ο Ιωάννειο Χορωδιακό Φεστιβάλ “Music life 2023” .

-Σε συνεργασία με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου έγιναν προγράμματα άθλησης στην Τρίτη ηλικία.

-Συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και με το Τμήμα Λογοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου.

-Εκπαιδευτική δράση σε συνεργασία με την εφορία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με θέμα «Κλεμμένες Αρχαιότητες, Λαοί χωρίς μνήμη».

-Ημερίδα με θέμα: «Υγιούς Γήρανση Πρόληψη και Προαγωγή Υγείας στην Τρίτη Ηλικία».

-Πρόγραμμα Εικαστικών.

Να σημειωθεί ότι από τις 23 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος στους χώρους των ΚΑΠΗ.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ