Νέα μηνυτήρια αναφορά για τη Νιάρχου

Τοπικά

Ο περιφερειάρχης απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ε.ο. Νιάρχου, ανέφερε ότι η μελέτη παραδόθηκε από την Κρατική Περιφέρεια

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, υπαλλήλου του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ και Ο.Τ.Α (Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών), οι οποίοι διαχειρίστηκαν την έγκριση και ανάθεση μελετών και έργων για την κατασκευή της οδού Σταύρου Νιάρχου, εντός της πόλεως Ιωαννίνων, κατέθεσαν την Πέμπτη 10 Μαρτίου θιγόμενοι παρόδιοι ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες της οδού Νιάρχου.

Η εν λόγω αναφορά, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, αφορά στη διερεύνηση της διάπραξης τυχόν ποινικών αδικημάτων όσον αφορά το μη σύννομο  (λόγω των πολλών ελλείψεων και παραλείψεων)  της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, τόσο της αρχικής όσο και της τροποποιητικής  αυτής, τον προβληματικό χαρακτήρα της ασφαλούς κυκλοφορίας του έργου όπως έχει μελετηθεί και κατασκευάζεται,  την μη σύννομη σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και ΔΕΥΑΙ και κατά συνέπεια το μη σύννομο  και όλων των σε αυτή βασισμένων πράξεων και αποφάσεων, ατόμων ή συλλογικών οργάνων, καθώς και την μη σύννομη τροποποίηση του σχεδίου πόλης στην αρχή της οδού Νιάρχου κ.λ.π.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης, αναφέρεται πως οι προς διερεύνηση αποφάσεις και πράξεις αφορούν την Δ.Τ.Ε και  την Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου, την  Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού &  Ανάπτυξης και την Οικονομική Επιτροπή  της Περιφέρειας Ηπείρου, την Ειδική Υπηρεσία  Διαχείρισης του “Επιχειρησιακού Προγράμματος  Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2020”, το Δ.Σ της ΔΕΥΑΙ, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, καθώς και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α) του ΥΠΕΝ.

Σημειώνει, τέλος, πως σαν μάρτυρες έχουν προταθεί ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Μπέλλος, η εκδότρια της εβδομαδιαίας Εφημερίδας «Τύπος Ηπείρου» Ελένη Καραπάνου – Λίγκα και ο δημοσιογράφος Κώστας Καλτσής.

Δεν αλλάζει  ο σχεδιασμός για την οδό Νιάρχου

Από τη μεριά του, ο περιφερειάρχης απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ε.ο. Νιάρχου, ανέφερε ότι η μελέτη παραδόθηκε από την Κρατική Περιφέρεια και είναι μια μελέτη παρά πολύ καλή.   Για τις «ενστάσεις» που διατυπώνονται για τον ανισόπεδο κόμβο στη συμβολή με την Περιφερειακή οδό Ιωαννίνων, ανέφερε ότι όπως τον ενημέρωσε η τελευταία επιβλέπουσα της μελέτης,  χρειάστηκε εργασία 2.5 χρόνων για να καταλήξουν στο τελικό αποτέλεσμα και σε αυτό συνέδραμαν πολλά τεχνικά γραφεία των Αθηνών.  Πρόσθεσε  ότι δεν μπορεί να αλλάξει με τίποτε, τόσο γιατί χρειάστηκε κόπος τριών χρόνων για να μελετηθεί, αλλά και επειδή θα  άλλαζε τη φιλοσοφία του έργου και θα απεντάσσονταν  από το ΕΣΠΑ.  Συμπλήρωσε δε  ότι «κάθε μέρα σχεδόν τρώμε εξώδικο ή μηνυτήρια αναφορά. Εμείς όμως έχουμε όπλο την αντικειμενικότητα και το σωστό που γίνεται.  Το έργο όμως πάει πάρα πολύ καλά. Σε  λίγο  καιρό το 1/3 θα δοθεί σε κίνηση», τόνισε.