Νέα αντιπαράθεση για το Πάρκο Πυρσινέλλα – Στόχος η άμεση απόδοση στους πολίτες υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή

Τοπικά

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση του Πάρκου Πυρσινέλλα που βρίσκεται σε διαβούλευση άνοιξε και νέα αντιπαράθεση. Αυτή τη φορά οι βολές ήρθαν από την παράταξη «Ιωάννινα 2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία χαρακτήρισε την πρόταση παρωχημένη και χωρίς να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα.
«Το πάρκο Πυρσινέλλα, το Στρατόπεδο Βελισσαρίου και η πόλη αξίζουν μιας σοβαρής αντιμετώπισης και όχι μιας ευκαιριακής επικοινωνιακής διαχείρισης. Το Πάρκο Πυρσινέλλα πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο ενός ενοποιημένου σχεδιασμού με το Στρατόπεδο Βελισσαρίου. Τι έχει κάνει η Δημοτική Αρχή, μέχρι σήμερα, για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο;
H πολιτική σύγκλιση, για κρίσιμες επιλογές, γίνεται με την εκ των προτέρων διαβούλευση και όχι εκ των υστέρων.
Η πρόταση, έστω και σε πρωτόλεια μορφή, όπως αυτή της Δημοτικής Αρχής, ήταν απαραίτητο να εμπεριέχει έναν υποτυπώδη προϋπολογισμό των εργασιών, τα χρηματοδοτικά μέσα που θα αξιοποιηθούν, και να κάνει αναφορά στον Φορέα Λειτουργίας & Συντήρησης των εγκαταστάσεων του Πάρκου.
Θέλουμε να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά σε κάθε διαδικασία σχεδιασμού, στο σωστό χρόνο. Δυστυχώς όμως, η απλοϊκότητα, η προχειρότητα και ο αποσπασματικός χαρακτήρας της πρότασης ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα δεν μας αφήνει τα περιθώρια.
Θα ανταποκριθούμε, όπως πάντα, στον ρόλο μας, που δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και τη διεκδίκηση της δραστικής βελτίωσης της καθημερινότητας του Δημότη και της ανάδειξης της πόλης», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της παράταξης.
Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή υποστήριξε τις μέχρι στιγμής πράξεις και ενέργειές της αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Η παράταξη «Ιωάννινα 2023» εγκαλεί σήμερα την Δημοτική Αρχή επειδή πρότεινε διαβούλευση πάνω σε μία δομημένη πρόταση υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος έπρεπε να είχε γίνει πριν την σύνταξη του σχεδίου, όταν δηλαδή όλα βρισκόταν στο σημείο «μηδέν».
Βέβαια σε μία τέτοια περίπτωση η ίδια παράταξη θα κατακεραύνωνε τη Δημοτική Αρχή για την απουσία πρότασης και οράματος και θα απαιτούσε master plan. Το Πάρκο Πυρσινέλλα είναι χαρακτηρισμένο ως άλσος. Σύμφωνα λοιπόν με την κείμενη νομοθεσία μπορούν να υλοποιηθούν συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις. Αν αυτό δεν τηρείται τότε η πρόταση δεν έχει καμία τύχη.
Η κ. Καλογιάννη προτείνει την αξιοποίηση του Πάρκου σε συνδυασμό με το στρατόπεδο Βελισσαρίου και αναρωτιέται τι έχει κάνει η Δημοτική Αρχή για την διεκδίκησή του. Η παραχώρηση του στρατοπέδου στην πόλη ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε τον Σεπτέμβριο με τον Πρωθυπουργό ο δήμαρχος Ιωαννίνων και περιλαμβάνεται στο υπόμνημα που του παρέδωσε. Η κ. Καλογιάννη έχοντας μακρά θητεία στην αυτοδιοίκηση, γνωρίζει ότι η παραχώρηση ενός εν ενεργεία στρατοπέδου είναι μία διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα. Το Πάρκο Πυρσινέλλα, μετά από μία περιπέτεια άνω της δεκαετίας, πρέπει να αποκατασταθεί και να αποδοθεί στους πολίτες χωρίς χρονοτριβές.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να ολοκληρώσει με ουσιαστικό διάλογο χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις τη διαβούλευση, να οριστικοποιήσει την πρόταση μετά από διάλογο και να διεκδικήσει την χρηματοδότηση των έργων από το Πράσινο Ταμείο. Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων θα προκύψει με την διαμόρφωση της τελικής πρότασης για τα έργα ανάπλασης που θα υλοποιηθούν.