Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην παραλίμνια περιοχή ζητούν από τον δήμαρχο οι Paguristas

Τοπικά

Τις προτάσεις της για την κατάσταση που επικρατεί στην παραλίμνια περιοχή κατέθεσε με επιστολή της προς τον δήμαρχο Ιωαννίνων, Μ. Ελισάφ η εθελοντική ομάδα των Paguristas.

Όπως αναφέρει αναλυτικά η επιστολή:

«Κε Δήμαρχε,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να ζητήσουμε να επιδείξετε ιδιαίτερη προσοχή στην παραλίμνια περιοχή, η οποία αυτή την περίοδο επιλέγεται από πολλούς Γιαννιώτες για τον περίπατό τους ή την αθλητική τους δραστηριότητα.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και μέλη της ανοιχτής εθελοντικής μας ομάδας, τα οποία διαπιστώνουν πληθώρα προβλημάτων σε επίπεδο καθαριότητας και συντήρησης των υποδομών, ενώ, λόγω της γνωστής πολύχρονης δράσης μας, δεχόμαστε παραινέσεις από συμπολίτες να οργανώσουμε μια δράση για τον καθαρισμό της περιοχής, αλλά και για να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για μια εικόνα που δεν τιμά την πόλη.

Θα το κάναμε με μεγάλη χαρά για μία ακόμη φορά, ωστόσο κρίνουμε πως τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού δεν εξαιρούν τις εθελοντικές δράσεις. Κατά συνέπεια, κρίναμε σκόπιμο να παραμείνουμε σε… αναστολή και επιλέξαμε να ζητήσουμε τη δική σας παρέμβαση, καταθέτοντας μερικές απλές προτάσεις, καθώς αναγνωρίζουμε και τις εγγενείς αδυναμίες των υπηρεσιών.

1)Τοποθέτηση περισσότερων και μεγαλύτερων κάδων απορριμμάτων: Τα μικρά καλαθάκια είναι λίγα για μια περιοχή, στην οποία συγκεντρώνεται τόσος κόσμος. Ειδικά αυτή την περίοδο που στα καταστήματα εστίασης δεν υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα, πολύς κόσμος πίνει τον καφέ του ή τρώει δίπλα στη λίμνη, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλος ο όγκος απορριμμάτων. Στην ανάγκη, ας τοποθετηθούν κανονικοί κάδοι πιο πυκνά. Επίσης, σε ορισμένα σημεία δεν υπάρχουν καθόλου καλαθάκια, όπως στο Πάρκο μπροστά από το ξενοδοχείο Du Lac.

2) Να απομακρυνθούν οι πλαστικές σακούλες: Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο να έχουν τοποθετηθεί εξωτερικά των καλαθιών μεγάλες μαύρες σακούλες απορριμμάτων, προφανώς για να δέχονται τον όγκο των σκουπιδιών. Ωστόσο, οι σακούλες αυτές είναι εκτεθειμένες στα αδέσποτα, που μάλιστα διασκορπίζουν τα απορρίμματα σε όλη τη γύρω περιοχή.

3) Κατά προτεραιότητα καθαρισμός τις πρωινές ώρες: Η αποκομιδή των απορριμμάτων από τα καλαθάκια με ένα μικρό όχημα γίνεται μετά τις 8-8.30 το πρωί, ενώ αργότερα γίνεται ο καθαρισμός από οδοκαθαριστές των διάσπαρτων σκουπιδιών στον παραλίμνιο δρόμο και στο θεατράκι της Σκάλας. Αποτέλεσμα είναι δεκάδες συμπολίτες, που κάνουν τον περίπατό τους νωρίτερα, να περπατάνε ανάμεσα στα σκουπίδια.

4) Καθαρισμός και τις απογευματινές ώρες: Απαραίτητο είναι να υπάρχει και ένα δεύτερο «δρομολόγιο» αποκομιδής των σκουπιδιών από τα καλαθάκια νωρίς το απόγευμα, καθώς τα περισσότερα εκείνη την ώρα είναι ήδη γεμάτα και όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια καταλήγουν εκτός.

4) Να αποκατασταθούν οι «παγίδες»: Η διαδρομή κρύβει αρκετές παγίδες. Δε ζητάμε να φτιάξετε από τη μία μέρα στην άλλη όλη την παραλίμνια περιοχή, αλλά θα πρέπει να αποκατασταθούν ζημιές που μπορεί να γίνουν αιτία πρόκλησης ατυχήματος (τρύπες στην άσφαλτο στον ποδηλατόδρομο, φρεάτια χωρίς καπάκια, τρύπες και ξύλα που εξέχουν στο ξύλινο κατάστρωμα στα σφαγεία).

Φυσικά, όλοι θέλουμε να δούμε να γίνονται πολλά περισσότερα. Αλλά αυτά νομίζουμε είναι μια καλή αρχή και μπορούν να γίνουν σχετικά εύκολα. Από την πλευρά μας είμαστε στη διάθεσή σας και υποσχόμαστε να επανέλθουμε και με δράσεις μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Υ.Γ. Η κοινοποίηση της επιστολής μας στα ΜΜΕ δεν έχει τον χαρακτήρα καταγγελίας, ούτε διαφήμισης της δράσης μας. Απλά και μόνο θέλουμε να στείλουμε με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα στους συμπολίτες ότι πρέπει και οι ίδιοι να φροντίσουν να κρατάμε καθαρό το κοινό μας σπίτι, δηλαδή την πόλη, αλλά και ότι όλοι μπορούμε να συμβάλουμε με θετικές προτάσεις και όχι μόνο με παράπονα και αφορισμούς».