Μονάδα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στα Γιάννενα

Τοπικά

Την πρόθεση ο ΟΚΑΝΑ να λειτουργήσει μονάδα στα Γιάννενα για να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό στον θεραπευτικό τομέα ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της σύντομης τοποθέτησής του ο Μιχάλης Σπυρέλης υπεύθυνος για την δομή κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο αντιπεριφερειάρχης και υπεύθυνος του ΟΚΑΝΑ Πρέβεζας Μιχάλης Σπυρέλης υποστήριξε ότι είναι στα σχέδιά τους η άμεση λειτουργία μονάδας απεξάρτησης με χρήση βουπρενορφίνης. 

Ανέφερε επίσης πως από τα 160 άτομα που παρακολουθεί η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα οι πενήντα προέρχονται από τα Γιάννενα γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο δείχνει την ένταση του προβλήματος. 

Αυτή, ήταν και η μοναδική είδηση που βγήκε από την συζήτηση που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο μετά από πρωτοβουλία της παράταξης «Λαϊκή Συσπειρωση» αφού κατά τα λοιπά όσα ειπώθηκαν είχαν ξανά ειπωθεί και στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 

Ο εισηγητής του θέματος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης υπερανέλυσε τους σκοπούς της «Σχεδίας» και παρουσίασε σχετικά στοιχεία για τις εξαρτήσεις ενώ έθεσε και άλλα θέματα σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση που υπήρχε το τελευταίο διάστημα. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Β. Γοργόλης εκπρόσωπος της περιφέρειας στο δ.σ., η περιφερειακή σύμβουλος και εκπρόσωπος του Ιατρικού συλλόγου Μ. Κιτσανού και η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ανθή Μάστακα υποστήριξαν μεταξύ άλλων πως υπήρχε μια έκρυθμη κατάσταση που έγινε από την πρώτη στιγμή αντιληπτή σε όλους όσους μετείχαν στις συνεδριάσεις όταν και όποτε αυτές γινόταν ενώ τόσο η κα. Μάστακα όσο και ο κ. Γοργόλης ανέφεραν ότι όλο αυτό το διάστημα δεν προχωρούσαν οι καταστατικοί σκοποί του κέντρου. 

Από τους επικεφαλής των παρατάξεων τέθηκαν θέματα που σχετιζόταν με όλα: Καταστατικό, χρήματα, θεραπείες αλλά και με την ένταση που υπήρχε και υπάρχει μεταξύ του πρώην προέδρου Στέφανου Τζιμογιάννη και του επιστημονικά υπεύθυνου Βασίλη Κούτρα. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη η Περιφέρεια Ηπείρου ότι έχει καταβάλλει όλες τις εισφορές της στη «Σχεδία» μέχρι το 2019 – 35.000 ευρώ ετησίως, ενώ κατά την διάρκεια της συζήτησης έγινε γνωστό ότι στο Κέντρο έχει αποθεματικό 700.000 ευρώ. 

Όσον αφορά τα περί αποχώρησης της Περιφέρειας από το διοικητικό συμβούλιο της «Σχεδίας» που είχε πει προ καιρού ο κ. Καχριμάνης, φαίνεται ότι ο τελευταίος τηρεί στάση αναμονής προκειμένου να δει πως θα κινηθεί η νέα διοίκηση και η νέα πρόεδρος και το δ.σ.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ