Μικρές αναζωπυρώσεις στον Σμόλικα

Τοπικά

Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στον Σμόλικα, μεταξύ των χωριών Πάδες και Άρματα, χωρίς να υπάρχουν ενεργά μέτωπα αλλά μόνο μικρές αναζωπυρώσεις, οι οποίες μάλιστα αντιμετωπίζονται άμεσα από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή. 

Παρά ταύτα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο σύμβουλος περιβάλλοντος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου Θανάσης Κοράκης, η πυρκαγιά έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς το πευκοδάσος που χάθηκε, είναι αδύνατο να επανέλθει με ό,τι αυτό σημαίνει για το φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής.

«Η αγωνία μας είναι να μπορέσουν το χειμώνα να συγκρατηθούν τα εδάφη και να μην έχουμε κατολισθήσεις, αλλά ούτε και πλημμυρικά φαινόμενα, γιατί τότε θα μιλάμε για πολύ μεγαλύτερες ζημιές. Είναι μία πυρκαγιά που ήδη προκάλεσε τεράστιες ζημιές, αλλά τόσο σε αυτήν την περίπτωση, όσο και στο Μιτσικέλι, υπήρξε άμεση ανταπόκριση, παρά το δύσβατο του εδάφους και αντιμετωπίστηκαν. Οι περιπολίες αυτό το διάστημα για την πυροπροστασία έχουν εντατικοποιηθεί, λόγω των συνθηκών και ευελπιστούμε να μην έχουμε κάποιο παρόμοιο γεγονός, με αυτά που μας απασχολούν τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο κ. Κοράκης. 

Αναφορικά με τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς στους Πάδες, αν και η προανάκριση δεν έχει ολοκληρωθεί, φαίνεται πως οι περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνονται σε βραχυκύκλωμα και σπινθήρες από το δίκτυο της ΔΕΗ.

«Είναι μία συζήτηση που επανέρχεται κάθε φορά που έχουμε κάποιο περιστατικό αντίστοιχο, ότι πρέπει να υπογειοποιηθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης που διέρχεται από τις δασικές εκτάσεις, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο να προκληθούν πυρκαγιές, όπως ίσως έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση», σημείωσε ο κ. Κοράκης.

 

Βεβαιότητα για εμπρησμό στο Μιτσικέλι

 

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζονται οι καταθέσεις και οι ανακρίσεις αντίστοιχα από το αρμόδιο τμήμα προανάκρισης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων, για την πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή στο Μιτσικέλι και η οποία κατέκαψε μία μεγάλη έκταση πευκοδάσους και ελατοδάσους από τα ορεινά του χωριού Καλουτάς, μέχρι την κορυφογραμμή του Μιτσικελίου ανάμεσα από Ανθρακίτη και Κρυόβρυση. 

Εκείνο για το οποίο είναι βέβαιοι στην Πυροσβεστική, είναι το ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό και από το πρωί της Δευτέρας έχουν κληθεί να καταθέσουν όλοι όσοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες στην περιοχή. Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης ερωτηθείς σχετικά με τα μέτωπα των πυρκαγιών αλλά και με τις περιπτώσεις στην Ήπειρο, είπε, ότι και η πυρκαγιά στο Μύτικα και στο Καλογερικό της Άρτας, όπως και η πυρκαγιά στο Μιτσικέλι προέκυψαν από εμπρησμούς και πρόσθεσε, πως υπάρχει εντατικοποίηση της πρόληψης και παρακολούθησης σε όσο γίνεται περισσότερα σημεία του ορεινού και όχι μόνο αναγλύφου της Ηπείρου.