ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Απαντά για τα αδέσποτα σε υψηλούς τόνους

Τοπικά

– Αναγκαία η συνεργασία και η πολιτική βούληση

Ο Δήμος Ιωαννιτών προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να αμβλύνει το οξυμένο πρόβλημα με τα αδέσποτα σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή τις δηλώσεις των Πρυτανικών Αρχών.
Ο Δήμος στην ανακοίνωσή του αναφέρει τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί όπως για παράδειγμα ότι έχει καταθέσει τις προτάσεις του επίσημα τόσο στους τοπικούς φορείς όσο και στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου ενώ έχει πραγματοποιήσει συσκέψεις κι έχει προτείνει λύσεις, που για να πραγματοποιηθούν όμως χρειάζονται «συνέργεια και πολιτική βούληση», όπως υπογραμμίζεται.
«Το τελευταίο διάστημα η διαχείριση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων γίνεται με υποδειγματικό τρόπο, κάτι που το αποδεικνύει και ο αριθμός των σκυλιών που φιλοξενούνται ο οποίος πλέον δεν υπερβαίνει τις δυνατότητες του χώρου, προσφέροντας έτσι μια αξιοπρεπή διαβίωση στα ζώα.
Τις προσπάθειες αυτές τις επιβραβεύει το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο χρηματοδοτεί το Δήμο Ιωαννιτών και ορισμένους μόνο ακόμα ανά τη χώρα, έστω με μικρά πόσα, για τη διαχείριση του προβλήματος, ενώ τα Γιάννενα δεν βρίσκονται σε καμία λίστα του Υπουργείου με Δήμους που έχουν να επιδείξουν μηδενικό έργο στον τομέα αυτό, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε μόλις πρόσφατα», τονίζεται.
Παρά ταύτα απαραίτητη είναι, πέρα από τη βοήθεια του κεντρικού κράτους, και η βοήθεια των πολιτών. «Όσο υπάρχουν συμπολίτες μας που αφήνουν αστείρωτα τα σκυλιά τους και όσο η Πολιτεία αρνείται να παίξει το ρολό της, δε νομοθετεί και δεν ελέγχει όσους παραβαίνουν το νόμο το πρόβλημα θα μεγεθύνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απουσία ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία η οποία εκ του νόμου είναι υποχρεωμένη να προμηθευτεί με ειδικά σκάνερ για να ελέγχει αν οι σκύλοι είναι τσιπαρισμένοι όπως ορίζει η νομοθεσία, κάτι που όμως δεν γίνεται», αναφέρεται σχετικά.

Στειρώσεις και εμβολιασμοί στα αδέσποτα του Πανεπιστημίου

Σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο ειδικότερα, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, έστειλε επιστολή στον Πρύτανη με την οποία ζητούσε την ενεργό συμμετοχή του στην προσπάθεια που καταβάλει για να δώσει λύση στο πρόβλημα με τα αδέσποτα.
Σε εκείνη την επιστολή ο κ. Μπέγκας τόνιζε πως η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου όχι μόνο ενδιαφέρεται για το πρόβλημα των αδέσποτων στο χώρο του πανεπιστημίου, αλλά έχει προχωρήσει σε στειρώσεις και επί τόπου εμβολιασμούς σκύλων ουκ ολίγες φορές.
Επισήμανε δε, πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν επανεντάσσουν αδέσποτα στο χώρο του πανεπιστημίου, δεν μπορούν όμως να τα εμποδίσουν να φτάσουν σε αυτόν, τη στιγμή μάλιστα που εντός των χώρων της Πανεπιστημιούπολης αδέσποτα ταΐζονται ακόμα και μέσα στο φοιτητικό εστιατόριο, την βιβλιοθήκη και τις αίθουσες.
Ταυτόχρονα ενημέρωνε ότι συνολικά ο Δήμος Ιωαννιτών έχει διαχειριστεί περισσότερα από 2.500 αδέσποτα, έχει καταφέρει να υιοθετηθούν περίπου 1.000, ενώ ειδικά στον χώρο του Πανεπιστημίου, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 250 εμβολιασμοί.
Επίσης, μετά από συνέργεια του Δήμου Ιωαννιτών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον Δεκέμβριο 2017, φιλοξενήθηκε οκταμελής ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων στην πόλη και έγιναν αρκετές στειρώσεις σκύλων που περισυλλέχθηκαν από τον χώρο του Πανεπιστημίου.
Στην ανακοίνωση ακόμη τονίζεται χαρακτηριστικά πως ο Δήμος θα περίμενε μια πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση από τις Πρυτανικές Αρχές, δεδομένου πως όλα τα παραπάνω είναι σε γνώση τους.
«Δεν μπορεί το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να λειτουργεί στη λογική κοινοποιώ το περιστατικό και μετά νίπτω τας χείρας μου», υπογραμμίζεται.
Κλείνοντας η επιστολή καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς σε συνεργασία και τον Πρύτανη σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Δήμαρχο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ