ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ -Επανεξέταση για να «μαζευτεί» το συντομότερο

Τοπικά

Αντικείμενο συζήτησης στην Οικονομική Επιτροπή του Δ. Ιωαννιτών το μεσημέρι της Τρίτης αποτέλεσε το πρόβλημα που προέκυψε με την υλοποίηση του τμήματος του μεγάλου δακτυλίου της πόλης

Αντικείμενο συζήτησης στην Οικονομική Επιτροπή του Δ. Ιωαννιτών το μεσημέρι της Τρίτης αποτέλεσε το πρόβλημα που προέκυψε με την υλοποίηση του τμήματος του μεγάλου δακτυλίου της πόλης στο σημείο που εφάπτεται των εγκαταστάσεων του ΠΕΑΚΙ, καθώς είναι αρκετά πιο σοβαρό και με μεγαλύτερες διαστάσεις από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Το αίτημα του τεχνικού συμβουλίου για την τροποποίηση της μελέτης, με την υλοποίηση μίας σειράς έργων που δεν είχαν προβλεφθεί στην αρχική μελέτη, το κόστος των οποίων όμως πλησιάζει  τα 2 εκ. ευρώ χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην Οικονομική Επιτροπή του Δ. Ιωαννιτών το μεσημέρι της Τρίτης, χωρίς όμως να γίνει αποδεκτό σε πρώτη τουλάχιστον φάση.

Η εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Αρλέτου ήταν αρνητική, και η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με τον Θ. Γιωτίτσα από την «Ενότητα Πολιτών» να καταθέτει διαφορετική πρόταση για απόσυρση του θέματος και για υποβολή αιτήματος προς τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου, προκειμένου να κριθεί αν υπάρχει η δυνατότητα της χρηματοδότησης μέσω της αύξησης του οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης.

Ο αντιδήμαρχος έργων και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Αρλέτος εισηγήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή να μην προχωρήσει στην έγκριση και να ζητηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία η διερεύνηση όλων των πιθανών εναλλακτικών λύσεων που μπορεί να υπάρχουν και κυρίως να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα επιβάρυνσης του Δήμου και των δημοτών.

«Οφείλουμε να εξαντλήσουμε και το τελευταίο περιθώριο εναλλακτικής λύσης. Δεν θέλουμε να βάλουμε το έργο σε κανέναν κίνδυνο. Πρέπει να το σώσουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος. Δεν καταλογίζουμε ευθύνες στο παρελθόν, ούτε υπηρεσιακές, αλλά ούτε και πολιτικές. Επιδιώκουμε την καλύτερη λύση», τόνισε ο κ. Αρλέτος στην εισήγησή του, η οποία υπερψηφίστηκε από τα μέλη της Οικονομικής.

Στο ίδιο διάστημα θα γίνουν συζητήσεις με την Διαχειριστική Αρχή, ώστε να εξεταστούν τα περιθώρια για αναμόρφωση του προϋπολογισμού του έργου μέσα στο όριο της υπέρβασης του 15%.

Η αναφορά του κ. Αρλέτου όμως στα λάθη που (σ.σ. προφανώς) έγιναν στο παρελθόν κατά τον σχεδιασμό του έργου και τη σύνταξη των μελετών, κατά τη θητεία των προηγούμενων δημοτικών περιόδων, θεωρήθηκε από τον κ. Γιωτίτσα ως μία αιχμή σε βάρος της δημοτικής αρχής Μπέγκα και αυτό προκάλεσε μία εστία αντιπαράθεσης στη συνεδρίαση της Οικον. Επιτροπής.

Ο Β. Κοσμάς από την παράταξη «Ιωάννινα 2023» τόνισε επίσης, ότι ανεξάρτητα από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, το έργο πρέπει να γίνει, αλλά αναφορικά με κόστος και την ανάληψη αυτού, «έδειξε» και αυτός προς τις προηγούμενες δημοτικές αρχές των περιόδων Φίλιου και Μπέγκα αντίστοιχα.

Ποιος πληρώνει τη «λυπητερή»;

Ακόμη όμως κι αν βρεθεί λύση, όπως πιθανολογείται, ότι θα γίνει τελικά με επιπλέον χρηματοδότηση του οικονομικού συμβατικού αντικειμένου από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, τα χειρότερα και τα πλέον οικονομικά επιζήμια, κρύβονται σε μία σειρά παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν από τη ΔΕΥΑΙ για τη μετατόπιση δικτύων και ενός αντλιοστασίου. Παρεμβάσεις οι οποίες επίσης δεν αναφέρονται σε καμία μελέτη και οι οποίες ήρθαν στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου. Έτσι, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Στεφ. Μάντζιος ζήτησε να ενημερωθεί η επιχείρηση για ποιες παρεμβάσεις πρόκειται, γιατί αυτές δεν είχαν προβλεφθεί στη μελέτη και εάν είναι αναγκαίες, ποιος θα αναλάβει το κόστος. Από την απάντηση του κ. Αρλέτου που έκανε λόγο για μία αρχική εισήγηση για μετατόπιση δικτύων ύδρευσης και μεταφορά ενός αντλιοστασίου, γίνεται σαφές, ότι πρόκειται για μία μεγάλη παρέμβαση, με επίσης μεγάλο κόστος, που κανείς δεν ξέρει ποιος θα το αναλάβει.