Με τιμή και λαμπρότητα η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Τοπικά

«Χρέος να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια πατρίδα πιο ισχυρή» το μήνυμα του πρωθυπουργού

 Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε η παρέλαση για τον εορτασμό του Έπους του 1940 στα Γιάννενα, ο οποίος επέλεξε την Ήπειρο για να παραστεί στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για το 1940 με την παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων-οδηγών, αναπήρων – θυμάτων πολέμου, αντιστασιακών οργανώσεων και τμημάτων ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, την οποία παρακολούθησε μεγάλος αριθμός κόσμου ο οποίος τίμησε με τη σειρά του τις εκδηλώσεις της επετείου.

Την παρέλαση παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, οι βουλευτές Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ.

Ύστερα από την ολοκλήρωση της παρέλασης, ο Πρωθυπουργός προέβη στις καθιερωμένες δηλώσεις τονίζοντας ότι η γενιά του 40 έκανε το χρέος της και δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε μία πιο ισχυρή πατρίδα.

«Η πατρίδα μας ηλιόλουστη υποδέχεται σήμερα την εθνική μας εορτή. Η καρδιά του Ελληνισμού κτυπά πάντα λίγο πιο δυνατά εδώ πέρα, στα Γιάννενα, στο Καλπάκι, στην Ήπειρο, γιατί εδώ πριν από 82 χρόνια αμυνθήκαμε απέναντι σε μια απρόκλητη επίθεση και η γενιά αυτή, γενιά του ’40, έκανε το χρέος της απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην Ιστορία», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Το δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, σε αυτά τα παιδιά που παρέλασαν κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία με χαμόγελο, με αισιοδοξία, με υπερηφάνεια μία πατρίδα πιο ισχυρή, μία πατρίδα πιο ασφαλή, μία πατρίδα πιο ευημερούσα, μία πατρίδα πιο δίκαιη. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτό θα το πετύχουμε. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».Πριν από τη παρέλαση, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το διοικητήριο της Περιφέρειας, όπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης του πρόσφερε δώρα ένα βιβλίο και ένα χειροποίητο υφαντό.

Ο Πρωθυπουργός μετά από την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, μετέβη στο Ηρώο Μπιζανομάχων, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, με τον κ. Μητσοτάκη να καταθέτει στεφάνι στο Ηρώο.

 

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις στη Κόνιτσα

Με τιμή και λαμπρότητα, παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη  Λευτέρη Οικονόμου ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της επετείου του Έπους του 1940 στην Κόνιτσα.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της 27ης Οκτωβρίου 2021 στο Γυμνάσιο, στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑΛ, στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία της Κόνιτσας πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις με θέμα σχετικό με την Επέτειο του «ΟΧΙ». Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών, δασκάλων όλων των σχολείων και ιδρυμάτων στο Μαυσωλείο Πεσόντων 1940, που βρίσκεται στο παρεκκλήσιο «Άγιος Αθανάσιος», καθώς και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο λόφο του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού Παύλου Παυλίδη στο Ελεύθερο Κόνιτσας. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την εθνική επέτειο συνεχίστηκαν με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, αφού προηγήθηκαν Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα και Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων στο προαύλιο του Δημαρχείου και ομιλία από τον Διευθυντή του Β’ Δημοτικού Σχολείου κ. Πέτρο Πιπερίδη με θέμα: “Παιδιά! Της Ελλάδος παιδιά!”. Στην κεντρική πλατεία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την Ήπειρο, Μακεδονία και Πόντο από τον Χορευτικό Όμιλο Κόνιτσας και συγκεκριμένα από τα τμήματα των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο δήμαρχος Κόνιτσας, αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών, αστυνομικών και τοπικών αρχών και πλήθος συνδημοτών και επισκεπτών. Ο κ. Οικονόμου, στις 27 Οκτωβρίου παρέστη και στην αναπαράσταση της Μάχης στο Καλπάκι Ιωαννίνων, όπου παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Με υπερηφάνεια και οι εκδηλώσεις στον Δήμο Ζηρού

Στην έδρα του δήμου, τη Φιλιππιάδα, το εορταστικό πρόγραμμα άρχισε με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνα. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες του έπους του ’40 με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μπιζανομάχων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας στην οδό Ταγματάρχου Βελισσαρίου, η οποία χειροκροτήθηκε θερμά από τους επισήμους και τον κόσμο. Τελετάρχης των εκδηλώσεων ήταν ο γυμναστής του 1ου Γυμνασίου κ. Ανδριανός Παπαδήμας.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Θεσπρωτικό, όπου τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου και ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων καθώς και η μαθητική παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία, υπό τους ήχους του φιλαρμονικού συλλόγου «Απόλλων».

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Γιώργος Φίντζος, ως εκπρόσωπος των Σχολείων και τελετάρχης.

Σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, σημείωσε: «Η σημερινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Σηματοδοτεί τον γενναίο αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στην εισβολή κατοχικών δυνάμεων στη χώρα μας, αλλά κυρίως κατά του φασισμού και του ναζισμού, φαινόμενα που βύθισαν την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, στη δυστυχία και στα δεινά του πολέμου.

Μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, ο λαός μας βρήκε το σθένος και τα ψυχικά αποθέματα ν’ αντισταθεί και να ‘γράψει’, ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της νεότερης ιστορίας.

Η επέτειος του «ΟΧΙ» μας υπενθυμίζει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και την ξεκάθαρη πρόταξη των Ελλήνων υπέρ της υπεράσπισης των ιδανικών της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Αξιοπρέπειας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, τα οποία καλούμαστε να διαφυλάττουμε διαχρονικά ως κόρη οφθαλμού.

Σήμερα η κληρονομιά της ομοψυχίας, της ενότητας και της αποφασιστικότητας των Ελλήνων κατά την Εθνική Αντίσταση είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Μας καλεί, κόντρα στους αναθεωρητές της Ιστορίας, ν’ αγωνιστούμε ενάντια στον ολοκληρωτισμό, τη βία με οποιαδήποτε μορφή κι αν εκφράζεται, και τις διακρίσεις.

Κρατώντας το μαχητικό πνεύμα του 1940 και τα διδάγματά του, τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες και ακολουθώντας το παράδειγμά τους αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο!

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους», ήταν το μήνυμα του κ. Καλαντζή.