Με την πλάτη στο τοίχο επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Νέα

«SOS» εκπέμπουν οι μεγάλες βιομηχανίες, οι μικρότερες βιοτεχνίες, αλλά και συνολικά ο κλάδος της εστίασης με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

«SOS» εκπέμπουν οι μεγάλες βιομηχανίες, οι μικρότερες βιοτεχνίες, αλλά και συνολικά ο κλάδος της εστίασης με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς αδυνατούν στη συντριπτική πλειονότητά τους να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος το τελευταίο τρίμηνο. Η κατάσταση είναι εφιαλτική και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τις μετρήσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ένα ποσοστό της τάξης του 9% αδυνατεί ήδη να πληρώσει τους λογαριασμούς και ένα ποσοστό της τάξης του 36% δε θα καταφέρει να πληρώσει τους λογαριασμούς το επόμενο διάστημα.

Μέχρι σήμερα, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς και στην πόλη των Ιωαννίνων, το πρόβλημα κρυβόταν κάτω από το χαλί, καθώς «έτρεχαν» λογαριασμοί ρεύματος, χωρίς να είναι άμεσα απαιτητά τα χρήματα, και σε συνδυασμό με το ότι μέχρι και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου υπήρχε τεράστια επισκεψιμότητα δε δημιουργήθηκαν τόσο μεγάλα κενά στις αποπληρωμές. Πλέον όμως, η κατάσταση στην αγορά τείνει να γίνει εφιαλτική, με το μοναδικό φως στο βάθος του τούνελ, να είναι η ραγδαία πτώση των τιμών στην αγορά ενέργειας, που μπορεί να οδηγήσει και σε σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών στους λογαριασμούς. Ακόμη όμως κι αν υποθέσει κάποιος, ότι αυτό θα γίνει στους επόμενους λογαριασμούς, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την αποπληρωμή των οφειλών που έχουν ήδη δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημ. Δημητρίου, το πλέον ανησυχητικό δεν είναι η αίσθηση της δυσκολίας στην αποπληρωμή των οφειλών, αλλά η βεβαιότητα ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των επιχειρήσεων δε θα καταφέρει να τους αποπληρώσει.

«Αυτό που δεν εννοεί να αντιληφθεί η Κυβέρνηση είναι πως αντί να μειωθεί το κόστος της ενέργειας, ενσωματώθηκε η επιδότηση στους λογαριασμούς και το κόστος έμεινε το ίδιο. Δεν έχουμε φόβους, αλλά τη βεβαιότητα πλέον, ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε πολλά λουκέτα στην αγορά και των Ιωαννίνων, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να το αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και φυσικά οι βιομηχανίες», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.