Με ρυθμούς… χελώνας ο εξωδικαστικός

Τοπικά

Έντονη δυσφορία – ακόμη και στους νομικούς, προκαλεί η «ανυπαρξία» και η απογοητευτική τροπή που έχει πάρει ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός, η λειτουργία του οποίου μετρά περίπου ένα χρόνο.

Ο μηχανισμός, παραμένει «καθηλωμένος» από δυσλειτουργίες ενώ όλο το σύστημα κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι προσδοκίες ήταν πολλές και παρότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός προοριζόταν από την κυβέρνηση να αποτελέσει το «βαρύ πυροβολικό» του νέου πτωχευτικού νόμου, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Ο νομικός Χάρης Λαζάνης δεν έκρυψε την απογοήτευσή του καθώς όπως σημειώνει,  παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο εξεύρεσης λύσεων κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και αυτό γιατί έτσι όπως λειτουργεί δεν συμβάλει σε τίποτα ουσιαστικό.

Την ίδια ώρα οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται και οι οφειλέτες μένουν χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη αφού δεν μπορούν να κάνουν και πολλά… «Υπάρχει μια καθυστέρηση. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιους λόγους γίνεται αυτό. Αυτή τη στιγμή πάντως ο εξωδικαστικός δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε» τονίζει ο κ. Λαζάνης.

Ο πτωχευτικός…

Αναφορικά με τον πτωχευτικό ο κ. Λαζάνης εξήγησε εδώ η κατάσταση είναι διαφορετική καθώς πολλοί είναι οι οφειλέτες που κάνουν χρήση προκειμένου να καταφέρουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

«Υπάρχουν πολλοί οφειλέτες που αντιλαμβάνονται ότι δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές και προκειμένου να βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης, με κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων επιλέγουν την πτώχευση», καταλήγει ο κ. Λαζάνης.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ