Με μάσκες αλλά χωρίς self test η επιστροφή στα σχολεία

Τοπικά

Τι λέει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων- Τι απαντά το υπουργείο

Με μάσκες αλλά χωρίς τη διενέργεια self test θα επιστρέψουν χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων στα σχολεία μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης προκαλεί απορίες σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα τα παιδιά επέστρεφαν με την διενέργεια ελέγχου και έτσι διασφαλίστηκε η εκπαιδευτική διαδικασία όλης της χρονιάς απρόσκοπτα.

Μάλιστα, πολλοί γκρινιάζουν καθώς πλέον ο καιρός που απομένει για την λήξη της σχολικής χρονιάς είναι λίγος και κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει σε τι ωφελεί αυτή η παύση των αυτοδιαγνωστικών τεστ που σίγουρα δίνουν μια καλή εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Στέφανος Μιχάλης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επιστροφή των μαθητών χωρίς τεστ και ιδιαίτερα για όσους μαθητές ετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις και άρα έχουν ένα λόγο παραπάνω να ανησυχούν για να μη νοσήσουν εντός των σχολικών αιθουσών.

Οι μάσκες θα παραμείνουν και έτσι θα πρέπει οι μαθητές να τις φορούν και ταυτόχρονα καλό θα ήταν να κάνουν μόνοι τους ένα self test πριν έρθουν στο σχολείο για την τελευταία περίοδο πριν το καλοκαίρι.

«Δεν μπορώ να κατανοήσω το λόγο που σταματούν τα τεστ λίγες ημέρες πριν τελειώσει η χρονιά. Μοιράζομαι και εγώ την ανησυχία με πολλούς γονείς που μας ρωτούν για το σκεπτικό αυτής της απόφασης» λέει μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μιχάλης έθεσε και το ζήτημα της Τράπεζας θεμάτων αλλά και τις αλλαγές που κάθε υπουργός αποφασίζει για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λέγοντας ότι «δεν είναι λογικό κάθε υπουργός να αλλάζει το σύστημα εισαγωγής»

Το υπουργείο από την πλευρά του και ειδικά η υφυπουργός σημειώνει ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε μετά από συζήτηση και πρόταση της επιτροπής των ειδικών ενώ ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί από εκπαιδευτικούς της ΟΛΜΕ και αφορούν τόσο στην Τράπεζα Θεμάτων όσο και για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας παραδέχθηκε ότι «δημιουργήθηκαν κάποια θέματα λόγω της εφαρμογής του μέτρου της βάσης του 10» ενώ για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, καθώς με τον τρόπο αυτό «ενισχύεται η αυτονομία των πανεπιστημίων ώστε εκείνα να επιλέγουν το ακαδημαϊκό τους προφίλ, να ενισχύσουν την ποιότητα των φοιτητών».

Την δική του άποψη κατέθεσε και ο πρόεδρος των Δασκάλων/Νηπιαγωγών Κώστας Παργανάς που επεσήμανε ότι πλέον υπάρχει η γνώση για τα μέτρα προστασίας και άρα θα πρέπει όλοι εκπαιδευτικοί και μαθητές να τα τηρούν και να προστατεύουν τόσο τους ίδιους τους εαυτούς τους όσο και το σύνολο.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ