Με κατάνυξη οι πιστοί στην Αποκαθήλωση

Τοπικά

Το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό από τα δύο προηγούμενα, που λόγω της πανδημίας, υπήρχαν πολλοί περιορισμοί και απαγορεύσεις.

Μια διαδικασία σε συνδυασμό με τις συνθήκες του εγκλεισμού, των απωλειών ενδεχομένως, συγγενικών προσώπων, φίλων και γνωστών, που επιβάρυναν την ψυχολογία του καθενός, λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης και αυτό φάνηκε από τη μαζική προσέλευση των πιστών στις Εκκλησίες όλες τις ημέρες της Μεγ. Εβδομάδας μέχρι και το πρωί της Μεγ. Παρασκευής, με την Λειτουργία της Αποκαθήλωσης, όπου χιλιάδες πιστοί στις Ενορίες των Ιωαννίνων, προσκύνησαν τον Επιτάφιο μετά την Αποκαθήλωση.

Οι ετοιμασίες για την Περιφορά

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, φέτος πραγματοποιήθηκε όπως γινόταν όλα τα χρόνια, η συγκέντρωση των Επιταφίων από τις Ενορίες της πόλης, στην κεντρική πλατεία. Ο στολισμός των Επιταφίων είναι μία διαδικασία που απαιτεί πολλά χέρια, κόπο και πολλές ώρες εργασίας και αυτό επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά στην Ενορία της Αγίας Μαρίνας, όπου ο στολισμός ξεκίνησε το βράδυ της Μεγ. Πέμπτης, μετά την Ακολουθία των Παθών και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, με χιλιάδες γαρύφαλλα, χρυσάνθεμα, γαρδένιες και κρίνα, να «ντύνουν» και να διακοσμούν τον Επιτάφιο.

Ο στολισμός του Επιταφίου είναι για πολλούς, άνδρες και γυναίκες, παιδιά και ενήλικες, ακόμη και ηλικιωμένους, ένα βασικό συστατικό στοιχείο και της δικής τους, ατομικής προετοιμασίας για το Πάσχα.