Με επαίνους η μελέτη για το Τζαμί Καλούτσιανης

Τοπικά

Από το Κ.Α.Σ. εγκρίθηκε με πολλούς επαίνους η μελέτη για το Τζαμί Καλούτσιανης, που εκπονήθηκε με τη συνεργασία Περιφέρειας και ΕΜΠ. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης είπε ότι η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη επικοινώνησε μαζί του, λέγοντάς του ότι η μελέτη ήταν εξαιρετική. «Πλέον οδηγούμαστε να προχωρήσουμε σε μελέτη εφαρμογής και σε τιμολόγηση, ώστε στη συνέχεια να βρεθούν με τη συνεργασία της Υπουργού οι πόροι», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.
Ως προς την αξιοποίηση του μνημείου θεωρείται πιθανή η πρόκριση της πρότασης για τη δημιουργίας ενός Πνευματικού Κέντρου, με πολυθεματική διάσταση ενδεχομένως και με αντίστοιχες χρήσεις.
Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε, ακόμη, την υπογραφή στις 30 Απριλίου της Προγραμματικής Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ε.Μ.Π. σε ό, τι αφορά τη μελέτη για το Σούλι στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
«Είναι μια άλλη μεγάλη παράμετρος που θα βοηθήσουμε τον τόπο, ύστερα από πολλές άλλες πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για το Σούλι. Γνωρίζετε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής ο δρόμος από την Εγνατία Οδό στο Ελευθεροχώρι προς την περιοχή του Σουλίου», πρόσθεσε.

Θα περιμένει η μονή Διχουνίου

Αναφορικά με το ιστορικό μνημείο της μονής Διχουνίου, αυτό θα πρέπει να περιμένει -άγνωστο για πόσο- αφού οι μελέτες έχουν χαθεί στα συρτάρια των υπηρεσιών του υπ. Πολιτισμού, με τον κ. Καχριμάνη, να τονίζει πως η ευθύνη βαρύνει τις υπηρεσίες του υπουργείου και τη γραφειοκρατία, ενώ ένιψε τας χείρας του, μεταθέτοντας το δεύτερο μέρος της ευθύνης στο δήμο Ζίτσας, υπενθυμίζοντας πως η περιφέρεια έχει δεσμευμένα χρήματα για τη μονή, τα οποία μεταφέρονται από έτος σε έτος, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να υπογραφεί κάποια προγραμματική σύμβαση.
«Στο υπ. Πολιτισμού υπάρχει μία γραφειοκρατία, εφάμιλλη με αυτή των Δασαρχείων, Δυστυχώς, έχει προκύψει θέμα με τη στατική μελέτη, κάτι αντίστοιχο με τη μονή Προφήτη Ηλία Βίτσας, όπου το υπουργείο μας ζήτησε επικαιροποίηση της μελέτης και νέα στατική μελέτη.
Δυστυχώς σε κάποια πράγματα το υπουργείο υπερβάλει», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.