perifereia-ipeirou_1

Με διαφωνίες η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος

Τοπικά

Με διαφωνίες η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος 

 

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος κατά την πρώτη της συνεδρίαση υπό τη νέα προεδρία γνωμοδότησε -κατά πλειοψηφία- θετικά επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Κατασκευή κυκλικού κόμβου επί της Ε.Ο. Αθηνών- Ιωαννίνων στο ύψος της οδού Ελ. Βενιζέλου στην πόλη της Άρτας». 

Το θέμα αυτό τέθηκε κατά τη συνεδρίαση ως κατεπείγον, με τον δήμαρχο Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννη να δηλώνει πως ο δήμος Αρταίων έχει ήδη λάβει το σύνολο των εγκρίσεων από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και απέμενε μόνον η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ώστε να προλάβει και να υποβάλλει σήμερα, καταληκτική ημερομηνία υποβολής, την πρόταση ένταξης του έργου στο ΠΕΠ Ηπείρου. 

Παρά ταύτα, την παράμετρο αυτή της αναγκαιότητας και της ασφυκτικής προθεσμίας που υπάρχει για να υποβληθεί η πρόταση αμφισβήτησε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», με υπόμνημά της στο προεδρείο με το οποίο ζητά από τον πρόεδρο της Επιτροπής να εισηγηθεί προς τον περιφερειάρχη την έκδοση παράτασης της συγκεκριμένης πρόσκλησης του Ε.Π Ήπειρος, ώστε να προλάβει ο δήμος Αρταίων, και όποιος άλλος δήμος το επιθυμεί, να καταθέσει πλήρη φάκελο για χρηματοδότηση των έργων του.

«Το έργο του δήμου Αρταίων θα μπορούσε να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» στην πρόσκληση με τίτλο «Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των αστικών μεταφορών και κέντρων» εφόσον μέχρι και αύριο (σ.σ σήμερα) είχε εκδοθεί η Απόφαση ‘Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Η παραπάνω αδειοδότηση καθίσταται αδύνατη τουλάχιστον πριν την 18η Ιουνίου 2021, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η διαδικασία δημοσιοποίησης του έργου, όπως αυτή αναφέρεται στην με αριθμ. πρωτ. 60965/1018/10-5-2021 ανακοίνωση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ακόμα δηλαδή κι αν ήθελε θεωρηθεί ότι είναι νόμιμη η σύνθεση και η Επιτροπή συνεδριάσει και γνωμοδοτήσει θετικά, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν μπορεί να εκδοθεί πριν τη 19η Ιουνίου οπότε και θα έχει ήδη λήξει η ημερομηνία υποβολής προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος». Όπως γίνεται αντιληπτό είναι αντικειμενικά αδύνατο να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση στις 28-5-2021 ανεξάρτητα αν γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου», αναφέρεται στο έγγραφο της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

Βολές Σπ. Ριζόπουλου κατά Μ. Ελισάφ

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεδρίαση είχε και πολιτικό ενδιαφέρον, με την παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπ. Ριζόπουλου, ο οποίος έχει ψηφίσει αρνητικά στο σύνολο σχεδόν των προτάσεων για κυκλικούς κόμβους στην Ήπειρο, κάνοντας λόγο για έργα, η αναγκαιότητα των οποίων δεν τεκμαίρεται από κάπου, και προσθέτοντας, όπως και χθες, ότι όλα εντάσσονται στο πλαίσιο εξυπηρέτησης και ενίσχυσης των σχέσεων της περιφερειακής αρχής με εργολαβικά συμφέροντα. 

Έτσι, επί του θέματος, παρότι όπως είπε δεν αμφισβητεί ότι μπορεί ο κόμβος να είναι απαραίτητος στην Άρτα, ψήφισε «παρών». Παράλληλα όμως, προκάλεσε αίσθηση η προσέγγισή του, όταν εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον δήμαρχο Αρταίων κ. Τσιρογιάννη για την παρουσία του στην Επιτροπή, «σε αντίθεση με τον δήμαρχο Ιωαννίνων που ποτέ δεν έχει προσέλθει στην Επιτροπή ενώ ζητά έναν κυκλικό κόμβο κάθε 500 μέτρα. Έχω πει την άποψή μου, ότι σε αστικές περιοχές, όπως η πόλη των Ιωαννίνων δεν είναι εύκολο να γίνουν κυκλικοί κόμβοι. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία δημιουργία μίας σοβιετικού τύπου ανάπτυξης στην περιφέρεια, με χαρακτηριστικό της, την δοσοληψία της περιφέρειας με εργολάβους», ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος.

Θετικά τοποθετήθηκε επί της ΜΠΕ ο Δημ. Δημητρίου από την παράταξη «Ήπειρος Όλον», όπως και ο Κων. Νουτσόπουλος από την παράταξη «Ανυπότακτη Ήπειρος». 

 

Και επίσημα πρόεδρος ο Β. Γοργόλης

 

Νέος πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος είναι και επίσημα πλέον ο Βασίλης Γοργόλης, μετά την επισημοποίηση της ανάληψης των καθηκόντων του κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, κατόπιν της παραίτησης της προηγούμενης προέδρου. 

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Σταυρούλα Μπαΐμη ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά την παραίτηση του προηγούμενου προέδρου Σταύρου Παργανά. 

Έτσι, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος με πρόεδρο τον κ. Γοργόλη έγινε και η εκλογή του αντιπροέδρου, με τον Δημ. Δημητρίου να επανεκλέγεται ομόφωνα επί των παρόντων, αφού η Λαϊκή Συσπείρωση απείχε της συνεδρίασης.

Ο κ. Γοργόλης απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής δεσμεύτηκε για όσο γίνεται περισσότερο ρεαλιστικές και σύντομες σε χρόνο συνεδριάσεις, με κατά το δυνατόν περιορισμό των διά περιφοράς συνεδριάσεων και συζητήσεων θεμάτων, ώστε να γίνεται διεξοδική συζήτηση στην Επιτροπή. «Δεσμεύομαι προσωπικά, ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου, ώστε η Επιτροπή να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα», ανέφερε αρχικά ο κ. Γοργόλης, για να λάβει το λόγο ο κ. Δημητρίου στη συνέχεια και να πει, ότι αναφορικά και με τη δική του συμμετοχή στο προεδρείο, δεν άσκησε ποτέ προσωπική πολιτική μέσω του οργάνου αυτού, που επικεντρώνεται σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

«Διαχρονικά, η Επιτροπή Περιβάλλοντος προσεγγίζει τα θέματα που συζητά με μεγάλη ευαισθησία, αφουγκράζεται την ανησυχία των πολιτών και των φορέων των τοπικών κοινωνιών, μελετά τις εισηγήσεις των υπηρεσιών και αποφασίζει με μοναδικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο κ. Γοργόλης. 

Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση απείχε της χθεσινής συνεδρίασης, με την περιφ. σύμβουλο της παράταξης Τ. Ζέκα, να καταθέτει αναλυτικό υπόμνημα τονίζοντας, ότι δεν υπάρχει νόμιμη σύνθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος. 

«… η Επιτροπή Περιβάλλοντος έπαψε να αποτελείται από τον Πρόεδρο, τα 14 μέλη και τα ισάριθμά τους, αναπληρωματικά. Επομένως δεν υπάρχει νόμιμη σύνθεση της επιτροπής και πρέπει να συμπληρωθεί», αναφέρει η κα Ζέκα στο υπόμνημά της.