Μ. Πλιάκος: Το κόστος μεταφέρεται στους πολίτες

Τοπικά

Από τη συνεδρίαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων αποχώρησε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος καταγγέλλοντας πως, με την απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία εγκρίνοντας τα τεύχη δημοπράτησης για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, δημιουργείται ένα ζήτημα οικονομικό και ο ηθικό, αφού οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το… μάρμαρο. 

«Το κύριο ζητούμενο ήταν και παραμένει να μειώσουμε το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Δυστυχώς, δεν το καταφέραμε γιατί η μελέτη είναι ίδια με την προηγούμενη. Πλέον έχουμε φτάσει σε ένα ετήσιο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων και της λειτουργίας του Συνδέσμου άνω των 7 εκ. ευρώ και ακολουθούν και άλλα. Είναι ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε στους πολίτες στους οποίους ντρεπόμαστε να πάμε για να τους ζητήσουμε να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη», ανέφερε ο κ. Πλιάκος που επέρριψε παράλληλα έμμεσες ευθύνες και στην Περιφέρεια Ηπείρου.

«Βασιστήκαμε για να εγκρίνουμε τη μελέτη στο διαγωνισμό της Περιφέρειας Ηπείρου για τους ΣΜΑ που όπως μας έλεγαν ήταν πλήρης και προέβλεπε τη χρήση 12 φορτηγών. Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι μας λένε ότι για το ίδιο έργο και τη λειτουργία των ΣΜΑ χρειάζονται επιπλέον 10 φορτηγά. Ας επιλέξουν ποιο από τα δύο ισχύει. Το θέμα είναι να δούμε τι θα πουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί», πρόσθεσε ο κ. Πλιάκος.

 

Δέσμευση από τον Μ. Βορίδη

 

Από την άλλη πλευρά, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιολόγηση και ένταξη των προτάσεων του δήμου αλλά και γενικότερα του συνόλου των δήμων στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη, ο δήμαρχος Ζίτσας.

Ο κ. Πλιάκος σε δηλώσεις του την Παρασκευή τόνισε πως ο δήμος Ζίτσας διεκδικεί την ένταξη και χρηματοδότηση έργων και μελετών συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10 εκατομμυρίων σε ένα πλαφόν 12 εκατομμυρίων με τον κ. Βορίδη να δεσμεύεται πως άμεσα θα ξεκινήσουν οι πρώτες εντάξεις έργων.