ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ -Έτοιμος μέχρι τον Σεπτέμβριο ο σχεδιασμός του δήμου

Τοπικά

Όπως ανέφερε ο κ. Αρλέτος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναλύθηκαν οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν από το σύνολο των πόλεων

Στο ξεκίνημά του και πιο συγκεκριμένα στο στάδιο της οργάνωσης βρίσκεται το μεγάλο εγχείρημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων, στις οποίες ανήκει και ο δήμος Ιωαννιτών, μαζί με άλλες πέντε πόλεις της χώρας και τη Λεμεσό της Κύπρου.

Αυτό, τουλάχιστον, επιβεβαιώθηκε στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με διοργανωτή τον επίσημο φορέα της Ευρωπαϊκής Αποστολής και συμμετείχαν εκπρόσωποι 112 πιλοτικών πόλεων που έχουν επιλεγεί, μαζί με τεχνικούς συμβούλους, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και εκπροσώπους διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο δήμος Ιωαννιτών εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Έργων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γεώργιο Αρλέτο, την ειδική σύμβουλο του δημάρχου Κατερίνα Βίνη τον προϊστάμενο του Τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Βασίλη Φλούδα και μέλη των υπηρεσιών του δήμου.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρλέτος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναλύθηκαν οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν από το σύνολο των πόλεων για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας, όμως από την άλλη παραμένει ασαφές το πλαίσιο της χρηματοδότησης, της κατανομής αυτού, αλλά επίσης και της προέλευσής του, εάν και σε ποιο ποσοστό δηλαδή θα αναφέρεται σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ε.Ε ή εάν θα έχουν ρόλο και σε ποιο βαθμό οι ιδιωτικές επενδύσεις. Το μόνο βέβαιο πάντως όπως ανέφερε ο κ. Αρλέτος είναι το ότι σε ό,τι αφορά στον δήμο Ιωαννιτών τουλάχιστον, έχει οριστικοποιηθεί ότι το αργότερο στο τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμος και θα έχει υποβληθεί προς έγκριση ο στρατηγικός σχεδιασμός του δήμου για το πλαίσιο των προτεινόμενων έργων και δράσεων που θα αναληφθούν στη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος.