Κλειδί η σύνδεση των δύο Ακροπόλεων του Κάστρου

Τοπικά

Αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, στο Κάστρο

Η βελτίωση της προσβασιμότητας στο Δημ. Μουσείο και στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, αποτελεί ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη της σύνδεσης των δύο Ακροπόλεων του Κάστρου, που αποτελεί πλέον την επόμενη μεγάλη προτεραιότητα του υπ. Πολιτισμού για την Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων.

Η αυτοψία που πραγματοποίησε η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το πρωί της Πέμπτης συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ, την αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρ. Παπαδοπούλου και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και του δήμου Ιωαννιτών, έδωσε την είδηση, που αναφέρεται στην επόμενη ημέρα της αξιοποίησης των υποδομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος εντός του Κάστρου.

Σε συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών, θα προχωρήσει άμεσα η μελέτη για την προσβασιμότητα στο χώρο του Δημ. Μουσείου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα ξεκινήσει την εκπόνηση ενός master plan, που θα προβλέπει την ενοποίηση των δύο Ακροπόλεων.

Η κα Μενδώνη στάθηκε στην άριστη συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών και την περιφέρεια Ηπείρου για να προχωρήσουν έργα και αναπλάσεις στον αστικό ιστό, όπως είναι η αποκατάσταση των Οθωμανικών Λουτρών, που ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας της.

Εκεί, ενημερώθηκε από τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο έργων κ. Αρλέτο, για τα έργα που εξελίσσονται για τη μετατροπή του Κάστρου σε Πάρκο Πολιτισμού, με τη διαμόρφωση αρχικά της πλατείας Γλυκήδων. «Το υπουργείο Πολιτισμού έχει μία εξαιρετική συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών και ήδη τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι απτά καθώς εξελίσσεται το πρόγραμμα έργων και μελετών στην περιοχή του Κάστρου. Είναι ένα σύνολο έργων που θα αλλάξει την εικόνα του Κάστρου αλλά και την εικόνα της πόλης. Πιστεύουμε απόλυτα ότι οι παρεμβάσεις στους αστικούς ιστούς είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίες από ποτέ καθώς σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Μετά από τις συνεχείς κρίσεις που περάσαμε το οφείλουμε στους κατοίκους», ανέφερε στις δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού.

Πιέζει ο χρόνος για τα Λουτρά

Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης των Οθωμανικών Λουτρών υλοποιείται μεν, με την κα Μενδώνη να τονίζει, ότι είναι ικανοποιητικοί οι ρυθμοί, ωστόσο κατά τη διάρκεια της αυτοψίας ενημερώθηκε για την ανάγκη να διαφοροποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός, καθώς θεωρείται δύσκολο να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2023. Έτσι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα Μενδώνη είπε πως αν η υπηρεσία κρίνει, ότι υπάρχει ανάγκη επίσπευσης των εργασιών, τότε θα δοθεί η δυνατότητα για αλλαγές.

«Η Εφορεία Ιωαννίνων έχει ξεκινήσει την αποκατάσταση των Οθωμανικών Λουτρών, ενός πολύ σημαντικού μνημείου. Ούτε οι αρχαιολόγοι δεν είχαν αντιληφθεί πόσο σπουδαίο είναι αυτό το μνημείο και αυτό προκύπτει τώρα στην πορεία. Αν χρειαστεί να επισπευστούν οι διαδικασίες, υπάρχει η βούληση να γίνουν διορθωτικές κινήσεις αν χρειάζονται, προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία και να είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα, ώστε και το έργο να ολοκληρωθεί και να μη χρειαστεί να «τραβήξουμε» άλλα χρήματα από την επόμενη προγραμματική περίοδο», τόνισε η υπουργός.

«Όχι άλλα μουσεία…»

Κατά την περιήγησή της στο χώρο του Κάστρου με στάσεις στην Οθωμανική Βιβλιοθήκη και στον Μεντρεσέ στο τζαμί του Ασλάν, η κα Μενδώνη, μιλώντας προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες και δίνοντας κατευθύνσεις είπε πως θα πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις, που δε θα συντηρούν τους χώρους, αλλά θα τους δίνουν και ζωή, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. «Όχι άλλα μουσεία», ήταν η χαρακτηριστική της έκφραση και γι’ αυτό ρωτήθηκε σχετικά.

«Δεν είναι μία άλλη φιλοσοφία, αλλά μία σταθερή κατεύθυνση που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2019, πως πρέπει να αναδεικνύονται και να αξιοποιούνται ευρύτερα οι αρχαιολογικοί χώροι. Ούτε θα εκποιήσουμε ούτε θα εκχωρήσουμε δικαιώματα του δημοσίου, αλλά όλα τα πράγματα είναι πεπερασμένα και δε μπορεί όλοι οι χώροι αυτομάτως να θεωρούνται πολιτιστικοί, με την έννοια της συντήρησης ή εξασφάλισης της λειτουργίας τους από το κράτος ή το ευρύτερο δημόσιο. Νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει από αυτή τη νοοτροπία και η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να αποδώσει λαμπρά αποτελέσματα», ανέφερε η κα Μενδώνη, λέγοντας ότι ένα από τα πλέον επιτυχημένα παραδείγματα είναι αυτό της λειτουργίας του Μουσείου Αργυροτεχνίας του Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς στο Κάστρο της πόλης.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού για την υποδειγματική, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασία που υπάρχει.

«Η υπουργός δίνει άμεσα και πρακτικά λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Ελισάφ.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ