Καταργείται η διάβαση πεζών στην οδό Βορείου Ηπείρου

Τοπικά

Μετά από πολυετή συζήτηση για τη χρήση και την ασφάλειά της

Καταργήθηκε οριστικά η διάβαση πεζών, που υπήρχε στην οδό Βορείου Ηπείρου και η οποία εξυπηρετούσε την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και κηδεμόνων από το 16ο Δημοτικό και το 19ο Νηπιαγωγείο αντίστοιχα, με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου Ιωαννιτών και της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων, όπως και του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων.

Η ιστορία με την λειτουργία μέχρι και την κατάργηση της συγκεκριμένης διάβασης, είναι μία ιστορία πολλών ετών, με επίσης πολλές αντιδράσεις της σχολικής κοινότητας στο άκουσμα της προοπτικής κατάργησης της διάβασης, όπως και των γονέων και κηδεμόνων.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων, με την σχετική εισήγηση και τη Τροχαίας επικαλούνται, πως η συγκεκριμένη διάβαση φτιάχτηκε πρόχειρα και παράτυπα, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο, οι οδηγοί των οχημάτων, που έρχονται από την 8ης Μεραρχίας αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και βρίσκονται ξαφνικά μπροστά σε μία διάβαση πεζών.

Από την άλλη, στις αναφορές της σχολικής κοινότητας, των γονέων και κηδεμόνων ότι θα πρέπει να ληφθεί μία μέριμνα έστω για την τοποθέτηση σχολικού τροχονόμου στο σημείο, που θα διευκολύνει την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο, οι απαντήσεις ήταν και παραμένουν αρνητικές.

Η μοναδική χρονιά πάντως, που η επικινδυνότητα κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο, είχε μειωθεί κατακόρυφα, ήταν όταν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ βρισκόταν καθημερινά στο σημείο τόσο στις 08.00 όσο και στη μία το μεσημέρι, για το κρίσιμο δεκάλεπτο της προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί το παραμικρό. Χωρίς καμία εξήγηση όμως, η παρουσία αυτή των αστυνομικών διεκόπη, φτάνοντας στη χθεσινή ημέρα, όπου η διάβαση καταργήθηκε, όπως και η σχετική σήμανση.

Τα αρμόδια όργανα της Τροχαίας και της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων του δήμου έχουν υποδείξει ως το πλέον ασφαλές σημείο πρόσβασης κα αποχώρησης των μαθητών τη χρήση των διαβάσεων στους φωτεινούς σηματοδότες στη συμβολή των οδών Βορ. Ηπείρου, Βηλαρά και Πατατούκου, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την είσοδο του σχολικού συγκροτήματος.

Αναφορικά με το επιχείρημα, ότι η διάβαση καταργείται, γιατί δεν είναι σε ασφαλές σημείο για πεζούς και εποχούμενους, οι γονείς και κηδεμόνες αναρωτιούνται με ποια λογική, αποφασίστηκε στον άξονα της 8ης Μεραρχίας, όπου οι οδηγοί αναπτύσσουν ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες, να γίνουν νέες εργασίες στις διαβάσεις πεζών, διευρύνοντας μάλιστα το άνοιγμα στην κεντρική νησίδα.