Καταγγέλλουν υποβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

Τοπικά

Υποβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου καταγγέλλουν τα μέλη ΔΕΠ

Υποβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου καταγγέλλουν τα μέλη ΔΕΠ απαιτώντας από την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και να καταβάλει τα αναδρομικά από το έτος 2017 για όλα τα μέλη ΔΕΠ και να εναρμονίσει μέσα στο 2023 το μισθολόγιο.

Με απόφαση της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ σε όλη την Ελλάδα τα μέλη ΔΕΠ επικοινωνούν το θέμα προκειμένου η κοινωνία να γίνει κοινωνός αυτής της κατάστασης.

Από τα Γιάννενα ο Χρήστος Μαντάς μέλος ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ και ο Αχιλλέας Γαρούφης μέλος ΔΕΠ  σε συνέντευξη που παραχώρησαν αναφέρθηκαν διεξοδικά στην κατάσταση που οδηγεί σε διάλυση, όπως υποστηρίζουν, την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Γαρούφης μίλησε για περιορισμό του αριθμού των εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια μέσω της ΕΒΕ που προσφέρει «εύκολη πελατεία» σε κάθε είδους ιδιωτικό κολλέγιο. Υποστήριξε ότι η τακτική του Υπουργείου μετατρέπει τους ακαδημαϊκούς δασκάλους σε «οιονεί» επιχειρηματίες που αναζητούν πόρους στην αγορά και συμπράξεις «κέρδους» με επιχειρήσεις και επιχειρηματίες».

Όπως εξήγησε οι μισθοί των μελών ΔΕΠ έχουν μειωθεί, εξαιτίας των μνημονιακών περικοπών, από 33% έως 41% ανάλογα με τη βαθμίδα και τα έτη προϋπηρεσίας. «Αν και, τα Πανεπιστήμια μας βρίσκονται διαρκώς ψηλά στις διεθνείς λίστες κατάταξης πανεπιστημίων, αποδεικνύοντας διαρκώς ότι παράγουν υψηλού επιπέδου έρευνα και εκπαίδευση, εντούτοις οι αποδοχές των μελών ΔΕΠ στην Ελλάδα είναι υψηλότερες  μόνο από τις αντίστοιχες αποδοχές στη Ρουμανία, στη Σλοβακία, στην Ουγγαρία και στη Βουλγαρία όπου το κόστος ζωής όμως είναι σαφώς χαμηλότερο από της Ελλάδας», είπε.

Ο κ. Μαντάς από την πλευρά του μίλησε για αδιαφορία από πλευρά της κυβέρνησης: «Είναι φανερό ότι η στάση της κυβέρνησης που ούτε καν συζητάει μαζί μας , για το θέμα των αποδοχών μας,  είναι απαράδεκτη. Να θυμίσω ότι ως ομοσπονδία με ομόφωνες αποφάσεις μας έχουμε ασκήσει σφοδρή κριτική στο νόμο για τα ΑΕΙ , ενώ έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να κριθεί ο ισχύων νόμος αντισυνταγματικός καθώς στην ουσία καταργεί το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ , παραβιάζοντας κατά την γνώμη μας το Σύνταγμα. Τα μέλη ΔΕΠ έχουν υποστεί μειώσεις πάνω από 40% από το 2012 και μετά. Τα μέλη ΔΕΠ στην θητεία της σημερινής κυβέρνησης , στα πλαίσια της αναγκαίας αναμόρφωσης του ειδικού τους μισθολογίου, δεν έλαβαν ούτε μισό ευρώ καθώς τέτοια αναμόρφωση δεν υπήρξε. Τα μέλη ΔΕΠ υφίστανται όπως η τεράστια κοινωνική πλειοψηφία την φτωχοποίηση από το μεγάλο κύμα ακρίβειας που δεν λέει να κοπάσει» υπογράμμισε ο κ. Μαντάς .

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση για ένα δημοκρατικό και αυτοδιοικούμενο Δημόσιο Πανεπιστήμιο ενώ εξέφρασαν την συμπαραταξή τους στις κινητοποιήσεις  των εκπαιδευτικών των άλλων βαθμίδων ενάντια στην αξιολόγηση, στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών ενάντια στην διάλυση και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ καθώς και στους καλλιτέχνες.

Τα αιτήματα

Τα μέλη ΔΕΠ καλούν την κυβέρνηση να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και να καταβάλει τα αναδρομικά από το έτος 2017 για όλα τα μέλη ΔΕΠ και να εναρμονίσει μέσα στο 2023 το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών με αυτό των άλλων ειδικών μισθολογίων και με επιπλέον αυξήσεις.

Ζητούν: νέο ειδικό μισθολόγιο μέσα στο 2023 που να διορθώνει κατ’  ελάχιστο τις απώλειες από το  2012. Καταβολή των αναδρομικών από το 2017 όπως έχει υποχρέωση η πολιτεία να καταβάλλει.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ