ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Και πάλι λεπτές οι ισορροπίες στα Γιάννενα

Τοπικά

 

Η αύξηση των κρουσμάτων σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του. 

Όπως συνηθίζεται, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ενημέρωσε το σώμα τονίζοντας πως σε διάστημα μίας εβδομάδας καταγράφηκαν 350 κρούσματα, ο μεγαλύτερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, συνεχίζει να μην υφίσταται πίεση το σύστημα υγείας, όμως οι εισαγωγές ασθενών είναι ήδη επτά στο ΠΓΝΙ στις ΜΕΛ και ένας ασθενής στη ΜΕΘ και έτσι υπάρχει ανησυχία ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν.

Έτσι, τόσο ο κ. Ελισάφ όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, χτίζοντας από κοινού το τείχος ανοσίας που είναι απαραίτητο για να υπάρξει διέξοδος από την υγειονομική κρίση.

«Δεν είναι ευνοϊκή η εξέλιξη των τελευταίων ημερών, γιατί υπάρχει υπερβολική χαλάρωση όλων. Μπορούμε όμως με την τήρηση των μέτρων και πάνω απ’ όλα με τον εμβολιασμό να τιθασεύσουμε την πανδημία και να περάσουμε σε ένα φθινόπωρο με καλύτερες συνθήκες», τόνισε ο κ. Ελισάφ.

Στο ίδιο πλαίσιο με προτροπή προς τους πολίτες να εμβολιαστούν κινήθηκε και ο Θ. Μπέγκας, ενώ η Τατ. Καλογιάννη τόνισε πως η μεγάλη μάχη της κοινωνίας δεν είναι απέναντι στον ιό αλλά απέναντι σε εκείνους που τον αμφισβητούν.

«Οι αρνητές του ιού και του εμβολιασμού δεν ενδιαφέρονται για το αν υπάρξει τέταρτο ή πέμπτο κύμα της πανδημίας και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι απέναντι σε όσους αμφισβητούν τον ιό», τόνισε.

Στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού στάθηκε ο Χρ. Πατσούρας τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να παραβλέπονται οι ευθύνες της κυβέρνησης που δημιούργησε αλαλούμ με τη στάση και τις παλινωδίες της.

Τέλος ο Ν. Γκόντας χαρακτήρισε μονόδρομο τον εμβολιασμό και εξαιρετικά θετικό το γεγονός της ομόθυμης στάσης των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου απέναντι στο ζήτημα.

 

Τα κρούσματα 

 

Στο μεταξύ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν την Τετάρτη, είναι 2.938, σε σύνολο 72.568 τεστ. Τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 447.718 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 165 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.832 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.38 (95% Crl: 1.04 – 1.76).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.813 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 135 (65.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.739 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 100 (ημερήσια μεταβολή -10.71%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 80 ασθενείς.

Ως προς τον εντοπισμό κρουσμάτων στην Ήπειρο, στην Π.Ε. Ιωαννίνων εντοπίστηκαν ακόμη 50 κρούσματα, 3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας, 6 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας και 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.