Η πορεία των έργων του ΕΣΠΑ και ο σχεδιασμός για το 2021-2027

Νέα Τοπικά

Στην Ήπειρο βρέθηκε κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Έργα στην Ήπειρο που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους επισκέφθηκε το διήμερο 27 και 28 Μαρτίου, κλιμάκιο από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την παρουσία του Διευθυντή για την Πολιτική Συνοχής στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης Nicola de Michelis.

Τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014- 2020 που επισκέφθηκαν, αφορούσαν τομείς, όπως: υποδομές (οδός Σταύρου Νιάρχου) εκπαίδευση (Πολυδύναμο Κτίριο Βιολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), υγεία (Προσθήκη πενταόροφου κτηρίου νοσηλευτικών μονάδων στο Π.Γ.Ν.Ι.) πολιτισμό (Αποκατάσταση και ανάδειξη του θεάτρου στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, Αποκατάσταση Οθωμανικού Λουτρού) καθώς και έργα ανάπλασης (πεζοδρομήσεις στο κέντρο των Ιωαννίνων και περιοχή Κάστρου). Επίσης, επισκέφθηκαν τοπικές επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο προσκλήσεων του προγράμματος για έρευνα, ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα.

Η αντιπροσωπεία είχε ακόμα συναντήσεις με φορείς και στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη συζητήθηκε η πορεία ολοκλήρωσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020,  οι στόχοι για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 καθώς και το μέλλον και όραμα της Ηπείρου.  Επιπλέον έγινε και Τεχνική Συνάντηση με φορείς της περιοχής, στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης, οι Δήμαρχοι των τεσσάρων μητροπολιτικών πόλεων, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο Διευθύνων ΙΤΕ/ΙΒΕ, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Εκπαίδευσης, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, Διοικητές των Νοσοκομείων, Πρόεδροι των ΔΕΥΑ, εκπρόσωποι των Εφορειών Αρχαιοτήτων, ο Πρόεδρος Ένωσης Φορέων ΚΑΛΟ καθώς και η Διαχειριστική Αρχή.  Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής και το μέλλον της, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα στην Ήπειρο, ενώ τονίστηκε η συμβολή των Ευρωπαϊκών Πόρων για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο κ. Καχριμάνης μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην ανάπτυξη υποδομών περιβάλλοντος στο παράκτιο μέτωπο, στην ΟΧΕ των Αρχαίων Θέατρων της Ηπείρου, στις δράσεις καινοτομίας, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καταλήγοντας: «Το Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 θα κλείσει εύκολα για εμάς και είμαστε έτοιμοι για το νέο πρόγραμμα 2021-2027. Χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα αυτά που σήμερα κάνουμε σε όλους τους τομείς, δεν θα γινόταν ποτέ. Αυτό το έχουμε συνειδητοποιήσει άπαντες, όχι μόνο για την απορρόφηση, αλλά για την ποιότητα των έργων».