Η Pisa των διαμαρτυριών…

Τοπικά

Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας έχοντας  στο πλευρό τους και την  ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων εξήγησαν γιατί είναι αρνητικοί.

Οι εξετάσεις  PISA είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους εκπαιδευτικούς των δημοτικών αλλά και των γυμνασίων οι οποίοι κατά του Υπουργείου και ζητούν να σταματήσει όποιο σχέδιο υπάρχει λέγοντας ότι δεν είναι «αγαθές οι προθέσεις» της Υπουργού Παιδείας.

Οι  εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας έχοντας  στο πλευρό τους και την  ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων εξήγησαν γιατί είναι αρνητικοί.

Την ίδια ώρα, σε όλη τη χώρα έγιναν διαμαρτυρίες ειδικά μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία η οποία είχε προκηρυχτεί από πλευράς των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργάνων.

Την Πέμπτη το μεσημέρι, στην περιφερειακή εκπαίδευση Ηπείρου, εκπρόσωποι από την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων από κοινού με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, ζήτησαν από το υπουργείο να σταματήσει να μετατρέπει το δημόσιο σχολείο, σε  ατέλειωτο εξεταστικό κάτεργο για  μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Όπως ανέφεραν «η ελληνική PISA, «το πνευματικό παιδί» του ΟΟΣΑ ( Οικονομικός Οργανισμός για τη Συνεργασία και Ανάπτυξη) , επιδιώκει να απαγορεύσει κάθε εναπομείνουσα δραστηριότητα χαράς και δημιουργίας στο δημόσιο σχολείο».

Όλοι οι συγκεντρωμένοι μίλησαν για ένα σύστημα που δεν εξυπηρετεί και δεν βελτιώνει τα δημόσια σχολεία, αλλά τα οδηγεί σε σταδιακό μαρασμό και σε συρρίκνωση.

Ο Κώστας Μπόζιος πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της ΕΛΜΕ,κάλεσε το υπουργείο εάν θέλει να βελτιώσει το δημόσιο σχολείο να προσλάβει εκπαιδευτικούς, να σταθεί κοντά στα παιδιά, να βελτιώσει τις δημόσιες υποδομές, να μη ξεκινά τη χρονιά με κενά και να αφήσει τις αλλεπάλληλες εξετάσεις που δεν ωφελούν σε τίποτα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Τάσος Τόκας αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση εστιάζοντας στις εξετάσεις Pisa.

Να μην δώσουν ούτε φέτος οι μαθητές εξετάσεις με την Τράπεζα Θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ζητά και η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, που επίσης διατύπωσε ενστάσεις για τις εξετάσεις Pisa.

«Θέλουμε ένα σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα όλους τους μαθητές, θα τους βοηθά να συγκροτήσουν την προσωπικότητά τους, θα τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να σπουδάσουν, όσοι το επιθυμούν, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους. Αυτό το σχολείο είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την σημερινή πολιτική της κυβέρνησης τους σχεδιασμούς της ΕΕ, που υπηρέτησαν αδιαλείπτως όλες οι κυβερνήσεις,  τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ, αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, όπως η λεγόμενη αξιολόγηση και οι εξετάσεις τύπου PISA. Για τον λόγο αυτόν απαιτούμε: Εδώ και τώρα το ΥΠΑΙΘ να σταματήσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με τη λεγόμενη «ελληνική PISA» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και κατά του υπουργείου κινήθηκε και η δήλωση του προέδρου του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ