Η εξέλιξη του φακέλου για την ένταξη του Ζαγορίου στην Unesco

Τοπικά

Η πορεία σύνταξης του φακέλου και όσα μένουν ακόμη να γίνουν, συζητήθηκαν στην εκδήλωση του Τσεπελόβου

Ένα επίπονο και χρονοβόρο εγχείρημα, είναι αυτό της σύνταξης και υποβολής προς αξιολόγηση του φακέλου υποψηφιότητας του Ζαγορίου ως Πολιτιστικό Τοπίο στην Unesco, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπ. Πολιτισμού, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Η εξέλιξη της προσπάθειας αυτής, ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα και τα προβλήματα αλλά και οι προοπτικές για την περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Τσεπέλοβο, με συνδιοργανωτές το υπ. Πολιτισμού, την περιφέρεια Ηπείρου και τον δήμο Ζαγορίου.

Μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη ενός τμήματος του φακέλου υποψηφιότητας, που περιλαμβάνει 450 σελίδες, χωρίς να υπολογίζονται το φωτογραφικό υλικό, τα σχέδια και οι αποτυπώσεις, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2022, ώστε να υποβληθεί προς αξιολόγηση.

Την ενημέρωση για τις διαδικασίες συγκρότησης και αξιολόγησης του φακέλου έκανε η Ευγενία Γερούση, διευθύντρια Διαχείρισης του Εθνικού Αρχείου Μνημείων, τονίζοντας, ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι και η τοπική κοινωνία θα πρέπει να είναι έτοιμοι, για μία δύσκολη προσπάθεια αξιολόγησης.

Η Σταυρούλα Φωτοπούλου, διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπ. Πολιτισμού έδωσε το στίγμα του περιεχομένου της πρότασης για το Ζαγόρι, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι το τοπίο διατηρείται ακέραιο και αυθεντικό στο διηνεκές.

«Το Ζαγόρι είναι μία εξαιρετική περίπτωση προσαρμογής του ανθρώπου στον τόπο. Καταρρίπτει το στερεότυπο ότι η ορεινότητα της περιοχής, οδηγεί σε συνθήκες φτώχειας και γενικότερης ένδειας», ανέφερε.

Το Σχέδιο Διαχείρισης και τις βασικές του αρχές παρουσίασε ο Αριστοτέλης Σταγκίκας, αναπλ. διευθυντής της Ήπειρος Α.Ε.

Χαιρετισμοί

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, η βουλευτής Ιωαννίνων Μερ. Τζούφη, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Γ. Φούκας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων. Επίσης, στην αρχή της εκδήλωσης αναγνώστηκαν τα μηνύματα που απέστειλαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κων. Τασούλας και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ