Η διασπορά από την «Ο» είναι μεγάλη- Ανησυχία για τον αριθμό των νεκρών

Τοπικά

O αναπληρωτής καθηγητής Κώστας Τσιλίδης του Τμήματος Επιδημιολογίας  για την πανδημία

Οι θάνατοι από κορωνοϊό αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του ιού και των πολλών νοσηλειών ασθενών.

Αυτή,  είναι η διαπίστωση πολλών επιστημόνων σε όλο τον κόσμο καθώς ο αριθμός των νεκρών είναι μεγάλος- στη χώρα μας πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες χώρες,  ενώ οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η αύξηση των διασωληνώσεων θα  οδηγήσει περισσότερο σε υστέρηση του Συστήματος Υγείας και σε θανάτους.

Ο κ. Κώστας Τσιλίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση αλλά και στα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής για την πορεία των δεικτών.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής υπογράμμισε ότι σταδιακά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων χωρίς όμως να μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που διασωληνώνονται, την ώρα που  ο αριθμός των θανάτων είναι μεγάλος.

Ο κ. Τσιλίδης όπως και πολλοί άλλοι επιστήμονες αναμένουν να δουν πως θα καταγραφεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες καθώς πολλοί πιστεύουν ότι στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του Φεβρουαρίου θα έχουμε αύξηση και επίσης πολλά από τα κρούσματα μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία.

Εν αναμονή και για το μαθητικό αποτύπωμα…

Μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων στην μαθητική κοινότητα. Τα σχολεία ξεκίνησαν εκ νέου πριν από λίγες ημέρες και η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη σε κλειστούς χώρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κρουσμάτων ένα ποσοστό της τάξης του 35% είναι παιδιά της σχολικής ηλικίας και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μετάδοση ενδοσχολική. Ο μεγαλύτερος φόβος ωστόσο είναι αυτός που σχετίζεται με την μετάδοση στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον καθώς η νόσηση στα παιδιά είναι ήπια ενώ για τους ενήλικες δεν είναι το ίδιο.

«Η νοσηλεία στα παιδιά είναι ήπια αλλά περισσότερο φοβίζει η ενδοοικογενειακή μετάδοση. Ειδικά η μετάδοση του ιού σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Για αυτό επισημαίνω ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται πίστα τα πρωτόκολλα και φυσικά να γίνονται οι διαγνωστικοί έλεγχοι στους μαθητές» .

Ο κ. Τσιλίδης τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες για την μετάλλαξη «Ο» αλλά πλέον υπάρχουν τα «όπλα», δηλαδή τα εμβόλια, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και τις συνέπειες.

Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής η «Ο» προκαλεί λιγότερες σοβαρές νοσήσεις αλλά έχει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Ενίσχυση στο δημόσιο σύστημα υγείας

Τέλος, έθιξε το θέμα που αφορά την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων λέγοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα καθώς όσο αυξάνεται η πίεση στο σύστημα -περισσότερες μέρες νοσηλείας και αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ-  τόσο φαίνεται να μειώνεται η ποιότητα της παρεχόμενης ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας. «Πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία» κατέληξε ο κ. Τσιλίδης.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ