Η αιθαλομίχλη «έπνιξε» ξανά το λεκανοπέδιο

Τοπικά

Άπνοια, ομίχλη, υγρασία και μεγάλη συγκέντρωση ρύπων στην ατμόσφαιρα επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Μάλιστα, η συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων είναι μεγαλύτερη από πέρσι, όταν τα Γιάννενα ήταν η πιο επιβαρυμένη περιοχή της χώρας. 

Σύμφωνα με τις Οδηγίες του ΠΟΥ, δεν πρέπει να υπάρχει υπέρβαση συνολικά στη διάρκεια του έτους, του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου των μικροσωματιδίων για 35 ημέρες ετησίως, όμως η πόλη των Ιωαννίνων έχει ξεπεράσει το όριο αυτό για διπλάσιο αριθμό ημερών, που έφτασε μέχρι το πρωί της Δευτέρας, τις 60, θέτοντας εκ νέου σε συναγερμό τις αρμόδιες αρχές.

Το ποσοστό υγρασίας τις τελευταίες ημέρες στο λεκανοπέδιο βρίσκεται σχεδόν μόνιμα στο 100%, με τις τελευταίες ημέρες να ξεπερνούν κάθε ανεκτό και επιτρεπτό όριο.

Το απόγευμα της Κυριακής ήταν η χειρότερη ημέρα στην οποία καταγράφηκε μία μέση ημερήσια τιμή 140mg ανά κυβικό μέτρο, με την ανώτατη τιμή στη διάρκεια της ημέρας να φτάνει τα 340mg.

Συνολικά, όπως ανέφερε ο αναπλ. Καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας, για το 2020 το όριο μέχρι πριν την περασμένη εβδομάδα, ξεπεράστηκε 25 φορές τον Ιανουάριο, 5 το Φεβρουάριο, 3 το Μάιο (λόγω μεταφοράς σκόνης από την Αφρική), ένα τον Οκτώβριο, 14 το Νοέμβριο και για τον τρέχοντα Δεκέμβριο 8 από τις 19 πρώτες ημέρες. 

Τις τελευταίες ημέρες οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ήταν: την Τετάρτη 16/12: 83 μg/m3, την Πέμπτη 17/12: 110 μg/m3, την Παρασκευή 18/12: 106 μg/m3 και το Σάββατο 19/12: 137 μg/m3. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το πρωί της Δευτέρας, πριν καν αυξηθεί η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους της πόλης, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων είχε φτάσει τα 70mg ανά κυβικό μέτρο.

Ο κ. Μπαρτζώκας σε δηλώσεις του τόνισε, ότι τις επόμενες δύο ημέρες η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε, ότι θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, ειδικά εκείνοι που επιλέγουν κάποια στιγμή της ημέρας για τη σωματική τους άσκηση. «Τουλάχιστον να αποφεύγουν το τρέξιμο και το ποδήλατο, γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε αυτές τις συνθήκες, τα μικροσωματίδια να περάσουν πολύ πιο εύκολα στους πνεύμονες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, πρόσθεσε, ότι όσοι χρησιμοποιούν τζάκια ή σόμπες, για θέρμανση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή της καύσιμης ύλης, που πρέπει να είναι ποιοτική.

 

Περιορισμό σωματικής άσκησης συστήνει περιφέρεια

 

Από την άλλη πλευρά, η περιφέρεια Ηπείρου με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι από τις μετρήσεις στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης των Ιωαννίνων, τις προηγούμενες ημέρες οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), ξεπέρασαν, σε μέση ημερήσια τιμή, τα 100 μg/m3 στις 17, 18 και κυρίως Σάββατο και Κυριακή 19 και 20/12, ενώ για πέντε συνεχείς ημέρες καταγράφονται μέσες ημερήσιες τιμές πάνω από το επιτρεπτό όριο (50 μg/m3) με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις τις βραδινές ώρες.  

Με δεδομένο, ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα ισχύουν ως αύριο Τετάρτη 23/12/2020 και ώρα 10:00 π.μ στην περιοχή του δήμου Ιωαννιτών οι παρακάτω συστάσεις:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. 

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας παρακολουθούν τις μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή του δήμου Ιωαννιτών και εφόσον απαιτηθεί θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού από την περιφέρεια Ηπείρου.

 

Ίδια εικόνα και τα Χριστούγεννα

 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι καιρικές συνθήκες δεν αναμένεται να μεταβληθούν δραματικά την περίοδο των Χριστουγέννων, αφού η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, θα υπάρχουν μόνο νεφώσεις και όχι βροχές, κάτι που αναμένεται όμως να αλλάξει από την επόμενη εβδομάδα, όταν και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν βροχοπτώσεις την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς για την περιοχή.