Για την ασφαλιστική ικανότητα, την επικαιροποίηση στοιχείων και άλλα

Τοπικά

Σε ένα θέμα σοβαρό που έχει να κάνει με την ασφαλιστική ικανότητα αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Λογιστών/Φοροτεχνικών κ. Σπύρος Μπέκας

Σε ένα θέμα σοβαρό που έχει να κάνει με την ασφαλιστική ικανότητα αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Λογιστών/Φοροτεχνικών κ. Σπύρος Μπέκας καθώς εξέπνευσε η διορία που είχε δοθεί για ρύθμιση οφειλών και όσοι πλέον δεν ρύθμισαν τυχόν οφειλές τους δεν θα έχουν απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας στους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες).

Σύμφωνα με τον κ. Μπέκα,  σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, από 1η Ιουνίου, ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να έχουν όσοι μη μισθωτοί:

– δεν έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ,

– έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το ΚΕΑΟ,

– έχουν οφειλές, αλλά έχουν καταβάλει εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ελάχιστο ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

Επισημαίνεται ότι από την 1η Ιουνίου όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα, στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Επικαιροποίηση για να κάνετε δήλωση

Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στην  επικαιροποίηση στοιχείων που ζητά η ΑΑΔΕ. Αυτό θα πρέπει να γίνει από όλους τους πολίτες που έχουν ΑΦΜ καθώς θα είναι απαραίτητη στο μέλλον προκειμένου να γίνει η φορολογική δήλωση. Οι φορολογούμενοι, μετά το σχετικό κάλεσμα της ΑΑΔΕ, προχωρούν στην επικαιροποίηση των στοιχείων τους (email, τηλέφωνο). Όσοι έχουν εκδώσει και χρησιμοποιούν κωδικούς Taxisnet «οφείλουν να επικαιροποιούν στην ψηφιακή πύλη myAADE τα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους, δηλαδή τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τα τηλέφωνα τους (Κινητό και Σταθερό τηλέφωνο)». Συνεπώς, όλοι οι φορολογούμενοι που χρησιμοποιούν κωδικούς taxisnet, θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία τους.  Αυτό θα γίνεται στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία» και στην ενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας».

Τέλος, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπ. Εργασίας σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος ψηφιακής κάρτας εργασίας.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ